Η απόφαση για την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου –με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα- δεν σημαίνει ότι τελείωσε το έργο του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Το αντίθετο μάλιστα…
Οι ενδείξεις και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 33χρονης φερόμενης ως παιδοκτόνου ήταν αρκετά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση της.
Προκειμένου, όμως, η δικογραφία –όταν έρθει η ώρα του ακροατηρίου- να είναι ατράνταχτη, χρειάζονται στοιχεία αναφορικά με τη «διαδρομή» της κεταμίνης. Στο ερώτημα ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα στοιχεία, η απάντηση είναι απλή: εντοπισμός του ατόμου που την προμήθευσε στη Ρούλα Πισπιρίγκου, διαδικτυακή παραγγελία κάποιου σκευάσματος ή ακόμη και αναζητήσεις για κεταμίνη από τα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούσε η ίδια (σ.σ. κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, ηλεκτρονικός υπολογιστής).
Γι’ αυτό και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κάνουν «φύλλο και φτερό» τις συσκευές που κατασχέθηκαν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για «ύποπτες» αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» κάθε συσκευή και να ανασύρουν ακόμη και διαγραμμένα αρχεία, γι’ αυτό και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα βρεθούν επιπλέον στοιχεία. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε, αναμένεται να δοθεί εισαγγελική εντολή για την εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας, προκειμένου να αναλυθεί το τάμπλετ με το οποίο ετάφη το κοριτσάκι μετά από απαίτηση της μητέρας του.
Ίριδα και Μαλένα
Παράλληλα, μετά την εισαγγελική παραγγελία για κατεπείγουσα διερεύνηση των αιτιών θανάτου των άλλων δύο παιδιών, οι φάκελοι για την Ίριδα και τη Μαλένα μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα για τους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Να θυμίσουμε ότι βρισκόμαστε ενόψει του πορίσματος της επιτροπής –υπό τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη- που επαναξιολογεί τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους δύο πρώτους θανάτους. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, έχει σχολιάσει για την Ίριδα και τη Μαλένα ότι «φαίνεται πως πηγαίνουμε στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στα δύο παιδιά δεν είχαν βρεθεί ίχνη κεταμίνης. «Τα αποτελέσματα για κεταμίνη στη Μαλένα ήταν αρνητικά, το ίδιο και στην Ίριδα. Στον ασφυκτικό θάνατο δεν πάμε διά αποκλεισμού. Και στο πρώτο παιδί αλλά και στο δεύτερο υπάρχει σειρά στοιχείων. Στο ένα παιδί έχουμε τραύματα στη μύτη, και στο δεύτερο έχουμε τραύμα εντός της στοματικής κοιλότητας», σχολίασε ακόμη ο κ. Λέων. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι η ΕΛ.ΑΣ. θα λειτουργήσει δια της εις άτοπον απαγωγής, αποκλείοντας δηλαδή πιθανούς ενόχους και αναμένοντας οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην έρευνα.
Τα «σκοτεινά» σημεία με τη σπιτονοικοκυρά
Μία ακόμη υπόθεση με πολλά «σκοτεινά» σημεία στην οποία εμπλέκεται το όνομα της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά και του συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη, είναι αυτή του θανάτου της 69χρονης σπιτονοικοκυράς τους.
Η έρευνα που ξεκίνησε θα περιλαμβάνει και πάλι ανάλυση ιατρικών εγγράφων, αλλά και πολλές καταθέσεις. Αυτό καθώς υπάρχουν (σ.σ. για την ώρα) κάποιες αποχρώσες ενδείξεις που να δικαιολογούν το άνοιγμα του φακέλου και τη διερεύνηση της υπόθεσης, ως πιθανή εγκληματική πράξη. Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας τον Σεπτέμβριο του 2020 –σε κλινική νοσοκομείου της Πάτρας- είχε αποδοθεί σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε παθήσεις γυναικολογικών οργάνων (σ.σ. καρκίνος).
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει τοποθετηθεί ανοιχτά ο πρώην διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, Χρήστος Ρουγκάλας, κάνοντας λόγο για «πολλά θολά σημεία που θα πρέπει να διερευνηθούν», αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε το ζευγάρι. Η 69χρονη σπιτονοικοκυρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, όμως, ο θάνατος και η ταφή της καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου, που μόλις τώρα άρχισε να ξεδιαλύνει. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι θα διαταχθεί η εκταφή της ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία είχε πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μία αγοραπωλησία ακινήτου ύψους 250.000 ευρώ φέρεται να είχε διαχειριστεί εξ ονόματος της ο Μάνος Δασκαλάκης.
Έρχονται νέες καταθέσεις
Θεωρείται δεδομένο ότι τις προσεχείς ημέρες –ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας- θα κληθούν να καταθέσουν για τους θανάτους των τριών μικρών κοριτσιών τόσο ο πατέρας τους, Μάνος Δασκαλάκης, όσο επίσης η μητέρα και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Μάλιστα, ιδίως για την περίπτωση του 30χρονου, είναι απορίας άξιον πως μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε μία κατάθεση στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά αρκούνται να παρακολουθούν τις συνεντεύξεις του.
Με δεδομένο ότι πολλά ακούγονται χωρίς για την ώρα να τεκμαίρονται, αξίζει να παραθέσουμε την κουβέντα αστυνομικού της Ασφάλειας με γνώση της υπόθεσης: «χρειάζεται υπομονή. Προσθέτουμε καθημερινά στοιχεία στο παζλ. Τέτοιες υποθέσεις δεν εξιχνιάζονται σε τηλεοπτικούς χρόνους. Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη έρευνα και φυσικά δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε τα “χαρτιά” που έχουμε».