Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 25χρονου στο παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη ζητεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.
Η υφυπουργός με την αναφορά της στρέφεται κατά παντός υπευθύνου σημειώνοντας σε δηλώσεις της ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από την Πολιτεία. «Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τον 25χρονο καθώς και για τυχόν περιστατικά και με άλλα παιδιά.» τόνισε υπογραμμίζοντας: «Η πολιτεία είναι εδώ. Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες δομές χωρίς λευκό ποινικό μητρώο».
Ο άτυχος νέος, οποίος φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη δομή έχοντας διαγνωστεί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», μετά από σύντομη νοσηλεία του.
Στην μηνυτήρια αναφορά της η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει πως ενημερώθηκε για το θάνατο του 25χρονου από τη πρόεδρο της συγκεκριμένης δομής η οποία «έχει ήδη κατατεθεί εκ μέρους της σχετική μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση των αιτιών του και την τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών».
«Στα χέρια του είχε ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του»
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει πως από την αναφορά της προέδρου της δομής προκύπτει «ότι έλαβε χώρα, την 28η.11.2021, περιστατικό βίας σε βάρος του εκλιπόντος φιλοξενουμένου από άλλον φιλοξενούμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζομένου σε σχέση με το περιστατικό αυτό». Στην αναφορά σημειώνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πόρισμα του ιατροδικαστή από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του 25χρονου. Ωστόσο, επικαλείται την επικοινωνία της με τον πατέρα του νεαρού, ο οποίος την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, κατά τη σχετική τυπική διαδικασία, να προβεί στην αναγνώριση της ταυτότητας του θανόντος, ότι στα χέρια του τελευταίου υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο».
Η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο «να διαλευκανθεί, με βάση όσα κατά τα ανωτέρω μου μετέφερε ο πατέρας του εκλιπόντος, εάν στην εν λόγω δομή συντελέστηκαν έτερες πράξεις κακοποίησής του ή και τυχόν άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες».
Μηνυτήρια αναφορά και από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), Βασιλική Νάκου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα στην υπόθεση του θανάτου 25χρονου στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».
Η κ. Νάκου, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να διαλευκάνει τις συνθήκες με τις οποίες έγινε το γεγονός και να αποδώσει ευθύνες τους υπαίτιους.
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα» είπε η κ. Νάκου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, ανέφερε, ότι από τις 29 Νοεμβρίου, που πληροφορήθηκε τον ξυλοδαρμό του 25χρονου περιθαλπόμενου και την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης , ζήτησε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ώστε να γίνουν γνωστά τα ακριβή αιτία του θανάτου, ζήτησε από στο νοσοκομείο τον ιατρικό του φάκελο και χτες το μεσημέρι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
«Η διοίκηση οφείλει να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους. Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φθάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Η διοίκηση του Κέντρου, το σωματείο των γονέων και κηδεμόνων των περιθαλπόμενων μας και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη υπόσταση δεν έχουν καμία θέση στο ΚΚΠΠΚΜ από όπου και αν προέρχονται» ανέφερε η κ Νάκου και πρόσθεσε: «Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεσμεύομαι στη μνήμη του αγαπημένου μας παιδιού, Πάρη, ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, ώστε ως κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία και ο σεβασμός των ίσων δικαιωμάτων, η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, καθώς και η αξιοπρεπής διαβίωση τους, να καταστεί από στόχος σε καθημερινή πράξη».