Τριακόσια πενήντα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα , σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου η οποία καταθέτοντας στη δίκη για την δολοφονία του Πακιστανού Λούκμαν Σαχζάντ, στα Κάτω Πετράλωνα υποστήριξε ότι «υπήρχε φυλετικό κίνητρο».
«Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε στη χώρα μας ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νιλς Μούιζνιεκς, καθώς υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη», είπε στο δικαστήριο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στους κατηγορούμενους υπογράμμισε πως «Το γεγονός ότι έκρυψαν τις πινακίδες από το μηχανάκι τους και όχι το μαχαίρι συνάδει με την ασυδοσία που υπήρχε εκείνη την περίοδο και το πόσο θεωρούσαν ότι είχαν το ακαταδίωκτο» και συνέχισε «Η ιδεολογία της ΧΑ μαζί με το συγκεκριμένο οπλισμό που εντοπίστηκε στους κατηγορούμενους οδηγεί στο ρατσιστικό κίνητρο».
Η πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Μαρία Κουβέλη κάνοντας τη δική της αξιολόγηση καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα ρατσιστικής βίας. «Τα κριτήρια είναι ο τρόπος δράσης, ότι ήταν βράδυ και διέφυγαν με μοτοσικλέτα, το όπλο αλλά και οι επτά μαχαιριές που δέχθηκε το θύμα».
Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας μίλησε για το θύμα λέγοντας ότι υπήρξε εργατικός και φιλήσυχος.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ είπε ότι στη χώρα μας διαμένουν 40.000 Πακιστανοί, οι μισοί από τους οποίους βρίσκονται στην Αθήνα. «Τα πρώτα χρόνια πήραμε πολύ αγάπη αλλά τα τελευταία τρία χρόνια δεχόμαστε συνέχεια επιθέσεις. Το 2012 βγήκαν και τα μαχαίρια. Ως πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών έχω καταγράψει 700 περιστατικά βίας», κατέληξε.