«Με αφορμή τα αυξανόμενα και συνεχιζόμενα κρούσματα βίας εις βάρος μεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και να διασφαλίζει μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους ρατσιστική βία, καθώς και την απρόσκοπτη πραγματοποίηση εκδηλώσεων με θρησκευτικό ή άλλο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων ανακάλεσε την άδεια πραγματοποίησης του «3ου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, το οποίο είχε προγραμματισθεί για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος «πληροφορίες που έφθασαν στη δημοτική αρχή από κατοίκους της περιοχής και από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης για πιθανά επεισόδια και την ανάγκη να διασφαλισθεί η αποφυγή επεισοδίων και η ηρεμία στην περιοχή». Μετά από την άμεση κινητοποίηση οργανώσεων και φορέων τελικά δόθηκε άδεια για να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεστιβάλ.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις τελευταίες εβδομάδες, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, έχουν σημειωθεί κρούσματα βίας και παρεμπόδισης λειτουργίας καταστημάτων με άδεια. Μετανάστες που διαμένουν στον Άγιο Παντελεήμονα καταγγέλλουν επιθέσεις εναντίον τους και παρεμπόδιση της πρόσβασής τους σε ελεύθερους χώρους. Αναφέρουν, επίσης, ότι οι αστυνομικές αρχές δεν παρέχουν προστασία από επιθέσεις που ενέχουν βία και εκδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα.
Η απρόσκοπτη διεξαγωγή εκδηλώσεων εδράζεται σε βασικά και κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην έκφραση και στη συνάθροιση, που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση όχι απλώς να σέβεται τα δικαιώματα αυτά, αλλά να λαμβάνει και όλα τα θετικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια και τις συνέπειες των διακρίσεων και απειλών χρήσης βίας.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί απαραίτητη την άμεση ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2008/913/ΔΕΥ στην ελληνική νομοθεσία προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των θυμάτων ρατσιστικής βίας σε αποζημίωση και αποκατάσταση. Η κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των νόμων, καθώς και να προλαμβάνει και να παρέχει προστασία από πράξεις διακρίσεων. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζει ότι όλες οι εγκληματικές πράξεις θα διερευνούνται αποτελεσματικά, θα διώκονται και θα τιμωρούνται, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα φυλετικά κίνητρα, όπου υπάρχουν, καθώς και να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων εγκληματικών πράξεων.
Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι ζητά από την κυβέρνηση:
• Να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ένα θετικό καθήκον στους υπεύθυνους επιβολής της τάξης, ως δημόσια αρχή, για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ πολιτών από διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα κατά την τέλεση των καθηκόντων τους,
• Να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση εγκλημάτων με φυλετικά κίνητρα, και, πιο συγκεκριμένα, να εξασφαλίζεται ότι τα θύματα τέτοιων προσβολών έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική αποζημίωση.
H κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να καταπολεμούν τη ρητορική μίσους. Οι προσπάθειές τους δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε νομικές απαγορεύσεις, αλλά και να επεκτείνονται σε ευρύτερα μέτρα προώθησης της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξίας του ανθρώπου, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και των κοινωνικών πολιτικών που αφορούν ευάλωτες ομάδες.»