Στόχος διαρρηκτών έγινε ακόμα ένα φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, με το κύκλωμα ασφαλείας- το αποκλειστικό βίντεο παρουσιάζει το newsbeast.gr– να καταγράφει την επιμονή των δραστών, οι οποίοι έφυγαν αλλά ξαναγύρισαν.
Σύμφωνα με την περιγραφή της ιδιοκτήτριας του φαρμακείου, η οποία είδε το κατάστημά της να γίνεται βορά στα χέρια των διαρρηκτών, οι δράστες χτύπησαν δέκα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα. Τέσσερα άτομα με κουκούλες και γάντια κινήθηκαν από κοινού για να καταφέρουν να σηκώσουν με τα χέρια τους το ρολό του φαρμακείου.
Την ώρα εκείνη, διερχόμενο αυτοκίνητο τους είδε και σταμάτησε, με αποτέλεσμα εκείνοι να τραπούν σε φυγή. Όχι όμως για πολύ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, μόλις το αυτοκίνητο έφυγε, οι δράστες ξαναγύρισαν, σήκωσαν το ρολό και έσπασαν την πόρτα.
Οι δύο από τους τέσσερις μπήκαν μέσα στο φαρμακείο, ενώ ο τρίτος περίμενε απ’ έξω και ο τέταρτος φυλούσε τσίλιες στο στενό απέναντι.
Μέσα σε περίπου μερικά δευτερόλεπτα, άρπαξαν ό,τι είχε μέσα η ταμειακή μηχανή του φαρμακείου- δεν ήταν πολλά χρήματα, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια και εξαφανίστηκαν.
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο
Το περιστατικό στο φαρμακείο που καταγράφει το βίντεο του newsbeast.gr δεν είναι το μόνο. Περισσότερα από δέκα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα στόχος διαρρηκτών. Οι σπείρες δρουν τη νύχτα ή τα ξημερώματα, σπάζοντας στόρια και πόρτες. Η ζημιά που προκαλούν είναι συνήθως μεγαλύτερη από τα χρηματικά ποσά που κλέβουν, αφού λόγω της διαδεδομένης χρήσης POS συνήθως οι ταμειακές δεν περιέχουν πολλά χρήματα.
Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι η περιοχή του Ιπποκρατείου στα ανατολικά και της Ευκαρπίας και του Ευόσμου δυτικά.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος τους Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, καθώς οι διαρρήξεις τον τελευταίο καιρό είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Όπως εξηγεί, οι δράστες δεν πτοούνται παρ’ ό,τι κάνουν θόρυβο σπάζοντας ρολά και πόρτες- και προκαλώντας ζημιές 3.000 και 4.000 ευρώ- παρ’ ότι ενεργοποιούνται συναγερμοί, παρ’ ό,τι τους καταγράφουν οι κάμερες.
«Συνήθως είναι δυο-τρία άτομα με καλυμμένα πρόσωπα που δρουν γρήγορα. Δεν βρίσκουν παρά μικροποσά στα ταμεία και φεύγουν. Δεν κλέβουν φάρμακα, τους ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα. Οι ζημιές που προκαλούν όμως είναι δυσβάσταχτες και αποτελούν ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοποιοί. Μέχρι να ειδοποιηθεί η αστυνομία και να έρθει έχουν φύγει, διότι πιθανόν να τους περιμένει κάποιος έξω με αυτοκίνητο» τονίζει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει: «Εμείς από την πλευρά μας λαμβάνουμε όσα μέτρα μπορούμε για να θωρακίσουμε τα φαρμακεία μας. Είναι αναγκαία, όμως, και η αύξηση των μέτρων εκ μέρους της πολιτείας με αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχο Αντώνιο Τζιτζή, ώστε να βρεθεί άμεσα μια λύση. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Σύλλογος συναντάται με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για το ζήτημα αυτό, καθώς ανάλογη συνάντηση είχε γίνει και τον Ιανουάριο του 2018, λόγω της έξαρσης κλοπών και διαρρήξεων στα φαρμακεία της πόλης.