Η ΔΕΘ ήταν μία ευκαιρία για περιπλάνηση στους δρόμους της «μεγάλης φτωχομάνας» και για να διαπιστώσει κανείς ότι το στολίδι του Βαρδάρη είναι μία πραγματική πρωτεύουσα του βορρά με τις ομορφιές της και τις σκοτούρες της όπως και η Αθήνα.

Στα λίγα χιλιόμετρα που διανύουμε από το αεροδρόμιο Μακεδονία μέχρι το κέντρο της πόλης η συζήτηση μας με τον οδηγό του ταξί μας αποκαλύπτει τους φόβους και τις ανασφάλειες των κατοίκων της συμπρωτεύουσας για το μέλλον της χώρας.

Η οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά στο πετσί των κατοίκων της πόλης και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις κουβέντες τους αλλά και στον τρόπο ζωής τους.

Όπως μας είπε ο οδηγός ο φόβος για τον οικονομικό “χειμώνα” που θα διανύσουμε έγινε ακόμα μεγαλύτερος μετά τις ανακοινώσεις για εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μας λέει για την πτώση στο τζίρο του που φτάνει και το 40%, ενώ αναπολεί στις κουβέντες του την εποχή που ξεκινούσε να εργάζεται τη δεκαετία του εβδομήντα. Μας μιλάει για το πως με 7.000 δρχ. το μήνα ζούσε άνετα μία ολόκληρη οικογένεια, ενώ στο μυαλό του έρχονται εικόνες από το τότε κέντρο της πόλης. “Δεν προλάβαινε να αδειάσει ένα μαγαζί στο κέντρο και την άλλη μέρα το είχαν νοικιάσει” μας λέει και συνεχίζει “τώρα τα καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα για μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση φαίνεται στους δρόμους της πόλης. Κλειστά καταστήματα αλλά και δεκάδες πολιτικοκοινωνικά συνθήματα γραμμένα στους τοίχους των κτιρίων της πόλης δείχνουν ότι παρά τα περισσότερο από 500 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η ανησυχία και τα προβλήματα είναι ίδια και μας χτυπούν με δύναμη στο μυαλό και την καρδιά μας. Παρόλα αυτά οι πραγματικά φτηνές τιμές στα εμπορεύματα των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης δείχνει πως η μάχη για αλλαγή του κλίματος και επαναπροσέγγιση του καταναλωτή δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Σάββατο βράδυ και μετά την μεγάλη πορεία των συνδικάτων μέσα από τους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το εκθεσιακό κέντρο, η πόλη δείχνει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της. Η αστυνομία αποσύρεται και η παρουσία της γίνεται και πάλι διακριτική ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονται για τη βραδινή έξοδό τους στα πολυάριθμα μπαράκια και ταβέρνες της πόλης. Η συννεφιά δεν δείχνει ικανή να αποθαρρύνει τους Θεσσαλονικείς από την έξοδο του Σαββατόβραδου.

Η Κυριακή που ξημερώνει, βρίσκει την πόλη να ζει άλλη μία πυρετώδη μέρα με σημείο αναφοράς την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Παρόλα αυτά οι καφετέριες κατά μήκος του λιμανιού και στην πλατεία Αριστοτέλους γεμίζουν σταδιακά με κόσμο. Η περιποίηση προς τους πελάτες δείχνει πραγματικά το φιλόξενο πρόσωπο της πόλης με τις παραγγελίες να συνοδεύονται από δωρεάν κρουασάν και γλυκά. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ποδηλάτες χαίρονται την παραλιακή διαδρομή που περνάει μπροστά από τον λευκό πύργο, χάρη στους ποδηλατοδρόμους που έχουν επεκταθεί σε μεγάλο τμήμα των κεντρικών δρόμων της πόλης, δείχνοντας πως όταν υπάρχει θέληση τίποτα δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ακόμα και στο κέντρο μιας πολυσύχναστης μεγαλούπολης.

Λίγα λεπτά πριν αφήσουμε τη πόλη αντιλαμβανόμαστε ότι η διήμερη περιπλάνησή μας στο στολίδι του βορρά μας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και σίγουρα αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί και να περάσει μερικές μέρες γνωρίζοντας την περισσότερο.