Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή, μέχρι και κάθειρξη 21 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 18 εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.
Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας, της κατάχρησης εξουσίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πολυμελές κύκλωμα εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 21 ετών τον 55χρονο ιδιοκτήτη εταιρίας σεκιούριτι, ο οποίος κατηγορείτο ως «εγκέφαλος» του πολυμελούς κυκλώματος, ενώ πολυετείς ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και στους δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη σπείρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του Τμήματος Κασσάνδρειας καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και ο πρώην διοικητής Ασφάλειας του Πολυγύρου σε κάθειρξη οκτώ ετών. Στους δύο τελευταίους, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αλλά όπως και στον 55χρονο ιθύνοντα νου του κυκλώματος δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Μετά την απαγγελία των ποινών πήραν το δρόμο για τις φυλακές.
Ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους που θεωρούνταν εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Πρόκειται για 37χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών και σε 50χρονο έμπορο στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης εννέα ετών, στον καθένα, χωρίς η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τέσσερις εκ των κατηγορουμένων ενώ οι υπόλοιποι -οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν περιφερειακούς ρόλους στην οργάνωση- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, έως και κάθειρξη επτά ετών.
Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 5,5 εκατ. ευρώ σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπορία.
Η δίκη διήρκησε δύο εβδομάδες και κατά την απολογία του, ο 55χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι πρόθεσή του ήταν να λειτουργήσει νόμιμο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων και τόνισε ότι είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απολογία του πρώην διοικητή Ασφαλείας του Πολυγύρου, που παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον 55χρονο σε σημείο, μάλιστα, που μετά τη συνταξιοδότησή του σκόπευε να συνεργαστεί μαζί του στον τομέα ασφαλείας του εργοστασίου.
Στη δίκη παρέστησαν, ως πολιτικοί ενάγοντες, εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς, ανάμεσα στα κατασχεθέντα φορτία των λαθραίων τσιγάρων, συγκαταλέγονταν μεγάλες ποσότητες απομιμήσεων της δικής της μάρκας.