Να καθίσουν στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης 57 άτομα για εμπλοκή σε δίκτυο λαθρεμπορίας λαθραίων τσιγάρων, εισηγείται εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από την πρόταση, στην εγκληματική οργάνωση αποδίδεται ότι διακίνησε πάνω 11.000 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας περί τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο και την Ε.Ε. ξεπερνούν τα 19,2 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μαδεμλής να παραπεμφθούν σε δίκη είναι δύο Έλληνες, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που κατηγορούνται ότι διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση, ενώ ζητά να παραπεμφθούν στο εδώλιο τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαφόρων υπηρεσιών της Αττικής, με βαθμό ανθυπαστυνόμου, αστυνόμου Β’ και υπαστυνόμου Α’, που φαίνεται ότι παρείχαν πληροφορίες στην οργάνωση.
Εξάλλου, ο εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή σε δίκη για έναν Έλληνα που φαίνεται ότι διατηρεί ιδιοκτησιακή σχέση με εταιρεία τσιγάρων στο Ντουμπάι, και στο παρελθόν είχε εμπλακεί με λαθρεμπόριο τσιγάρων. Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο επιχειρηματία, ζητείται η σύλληψη και η προσωρινή του κράτηση.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είδε το «φως» ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, κατά την οποία συνελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα 29 άτομα και κατασχέθηκαν 750.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο και το Δερβένι Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των φερόμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, συνθέτοντας το «παζλ» της δράσης των λαθρεμπόρων.
Από την έρευνα των διωκτικών αρχών αποκαλύφθηκε ότι τα τσιγάρα είχαν αφετηρία το Ντουμπάι, απ’ όπου έφευγαν ακτοπλοϊκώς, ενώ το μεταφερόμενο φορτίο «μετατρέπονταν» με έγγραφα, σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. έπιπλα. Από τον Πειραιά τα τσιγάρα κατέληγαν σε αποθήκη του Ασπρόπυργου κι από ‘κει διανέμονταν με φορτηγά, για να καταλήξουν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ποσότητες εξάγονταν και στη Βουλγαρία.
Μέσα από την πολυσέλιδη πρόταση περιγράφεται η συμμετοχή κάθε εμπλεκόμενου προσώπου στο δίκτυο λαθρεμπορίας. Όπως αναφέρεται, το δίκτυο διέθετε οδηγούς, φύλακες, πωλητές, εκφορτωτές κ.ά.
Στην παραπάνω πρόταση, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται να μην παραπεμφθούν σε δίκη 12 άτομα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία, μεταξύ αυτών και τέσσερις αστυνομικοί από υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Για την παραπομπή ή μη σε δίκη όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με την έκδοση βουλεύματος.