Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, που με την ιδιότητα του αντινομάρχη Χαλκιδικής κατέστη κατηγορούμενος για εμπλοκή στη διαδικασία αδειοδότησης «εργοστασίου» για παρασκευή λαθραίων τσιγάρων στην ‘Αφυτο Χαλκιδικής. Η αποκάλυψη είχε φέρει στο «φως» τη δράση πολυμελούς κυκλώματος το οποίο εξιχνιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2010.
Μαζί με τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη κάθισαν στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου και αθωώθηκαν άλλα 10 άτομα, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής, από το οποίο είχε «περάσει» η απόφαση αδειοδότησης του «εργοστασίου», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αντίθετα, το δικαστήριο καταδίκασε για την υπόθεση συνολικά πέντε άτομα, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης από 1 έτος έως 5,5 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς που καταδικάστηκαν είναι ο τότε προϊστάμενος πολεοδομικών εφαρμογών Νέων Μουδανιών, ένας πρώην αντινομάρχης Χαλκιδικής, ένας πολιτικός μηχανικός, ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου, όπου στεγαζόταν η αποθήκη, όπως επίσης ο εκ των βασικών κατηγορουμένων της κεντρικής υπόθεσης. Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους -κατά περίπτωση- για ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στις προηγούμενες πράξεις, δωροδοκία, απλή συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση κ.ά. Οι ποινές ανεστάλησαν επί 3ετία, ενώ όπου δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές προς 5 ευρώ την ημέρα.
Για τη βασική υπόθεση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε το περασμένο καλοκαίρι ποινές σε συνολικά 12 άτομα και μεταξύ αυτών ήταν δύο πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Όπως προέκυψε το κύκλωμα παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με τη ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο να υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ.