Η ώρα των εξηγήσεων για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη έφτασε. Δυο χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για σκέλος της υπόθεσης Siemens ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ απολογείται, σήμερα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο Τάσος Μαντέλης έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ). Από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι το επίμαχο ποσό κατατέθηκε σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000, μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο φέρεται να είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης.
Στο εδώλιο μαζί με τους Τάσος Μαντέλη και Γιώργο Τσουγκράνη κάθονται η Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, ο Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αριστείδης Μαντάς.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τι λέει ο Τ. Μαντέλης
Ο Τάσος Μαντέλης παραδέχεται ότι πήρε τα χρήματα, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά πως επρόκειτο για «μίζα». Ο πρώην υπουργός επιμένει πως τα χρήματα δόθηκαν ως προεκλογική χορηγία ομολογώντας με αυτό τον τρόπο ότι έχει διαπράξει παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Από την πλευρά του το δημόσιο, το οποίο παρίσταται ως πολιτικής αγωγή στην υπόθεση, αντιτείνει ότι το 1998, που δόθηκε το πρώτο έμβασμα, δεν έγιναν εκλογές οπότε δεν υπήρχε λόγος για να λάβει προεκλογική χορηγία.
Αλλά και ο Τάσος Μαντέλης απαντά ότι η σύμβαση 8002, για την οποία φέρεται να πήρε τα χρήματα , υπογράφηκε ένα χρόνο νωρίτερα, το 1997, άρα , όπως λέει, δεν υπήρχε λόγος να πάρει «μίζα» για μια σύμβαση η οποία είχε λάβει το «πράσινο φως».
Πάντως, ο πρώην υπουργός αναμένεται να προχωρήσει – το έχει προαναγγείλει- στην επιστροφή του επίμαχου ποσού στο ελληνικό δημόσιο με στόχο να απολαύσει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Ωστόσο, ο σχετικός νόμος εξαιρεί τα πολιτικά πρόσωπα και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για το θέμα αυτό τον τελευταίο λόγο έχει το δικαστήριο.