Μέλη της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ περιέγραψαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σαν ένα «πλοίο που εκπέμπει SOS και το ναυαγοσωστικό δε μπορεί να συνδράμει, είτε γιατί δεν έχει πλήρωμα είτε γιατί δεν έχει πετρέλαιο». Σύμφωνα με τους ίδιους, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες του Κέντρου, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
«Τον τελευταίο καιρό, με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει για ανακούφιση στα ναρκωτικά» ανέφερε ο Αργύρης Μαλτσίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ που εγκαινιάζεται στις 17 Μαρτίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
«Από τα 23 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης που παίρναμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποστεί μείωση σε ποσοστό 10% τη στιγμή που ήδη 20 πόλεις έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής ή απεξάρτησης», δήλωσε ο κ.Μαλτσίδης.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί 110 μονάδες σε 24 πόλεις, προσφέροντας υπηρεσίες σε 4.000 εξαρτημένους, με έμφαση στις φυλακές όπου πάνω από το 50% είναι εξαρτημένοι. Ωστόσο, οι προσλήψεις προσωπικού παραμένουν καθηλωμένες από το 2006 με αποτέλεσμα οι συνολικά 550 εργαζόμενοι να μην επαρκούν και να απαιτείται η στελέχωση με επιπλέον, εξειδικευμένο προσωπικό.
«Φοβόμαστε ότι δε θα είμαστε πλέον αποτελεσματικοί» είπε ο υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ στη βόρεια Ελλάδα, Φαίδωνας Καλοτεράκης προσθέτοντας μία ακόμη παράμετρο στην πιθανή αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.
«Ένα από τα στάδια απεξάρτησης για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, είναι και η εύρεση εργασίας αλλά, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, είναι πολλές φορές ανέφικτη με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποτροπής» εξήγησε. Δίνοντας στοιχεία για το πρόγραμμα απεξάρτησης, σημείωσε ότι το πρώτο τετράμηνο, το 50% των χρηστών, το διακόπτει αν και έρχονται ιδιαίτερα «στριμωγμένοι από δικαστήρια που εκκρεμούν ή την οικογένειά τους που τους έχει πετάξει έξω από το σπίτι τους».
«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 απόφοιτους των προγραμμάτων μας που έχουν τριετή διάρκεια και είναι “στεγνά”, στηριζόμενα μόνο σε ψυχοκοινωνική προσέγγιση» αποκάλυψε, καταγγέλλοντας παράλληλα τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη την χώρα και απαιτούν 2.000-3000 ευρώ μηνιαίως για την απεξάρτηση.
H έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου και παρουσιάζει ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη Θεραπευτική Κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Πλαισιώνεται από οπτικό και ενημερωτικό υλικό για το έργο και τις δράσεις του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά σταθμό παρουσίασής της .