Το μεσημέρι της Τρίτης 24/9 ένα περιπολικό σκάφος της δύναμης της FRONTEX, που περιπολεί καθημερινά, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με κατεύθυνση προς τη Λέρο.

Στη θέα του περιπολικού σκάφους το ο χειριστής, ανέπτυξε ταχύτητα, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη από το περιπολικό σκάφος με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όπου ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε.

Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ η θαλάσσια καταδίωξη ήταν αρκετά επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες, ο χειριστής του ταχύπλοου προσέγγισε την παραλία Νταμαρίου, όπου αποβιβάστηκαν όλοι και τράπηκαν σε φυγή.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες από στελέχη της Λιμενικής Αρχής και αστυνομικούς εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Νταμαρίου συνολικά δεκαέξι αλλοδαποί.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή ένας 20χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος συνελήφθη ως ο διακινητής των υπόλοιπων για παράβαση του άρθρου 83 για «Παράνομη είσοδο στη χώρα», για «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο» και «Διευκόλυνση» καθώς και «Έκθεση ζωής σε κίνδυνο».

Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σκάφος, ενώ οι 16 αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας του νησιού.