Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορίνθου ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος ήταν έγκλειστος εκεί από το τέλος του περασμένου Ιουνίου, καθώς παραβίασε περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά τον ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Στις φυλακές Κορίνθου μετέβησαν, για να τον παραλάβουν η αδελφή του, οι κόρες του και η πρώτη του σύζυγος. Στις πρώτες του δηλώσεις ο δικηγόρος ανέφερε: «Θα τα πούμε εν καιρώ. Το μόνο που θέλω είναι να ευχαριστήσω τους δικηγόρους μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου, όλους οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία», είπε ο κ. Λύτρας, εξερχόμενος της φυλακής.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπεται να δικαστεί για πλημμέλημα σχετικά με το επεισόδιο βίας κατά της συζύγου του, για το οποίο απαγγέλθηκε σε βάρος του κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση, ο Πέτρος Πανταζής, συνήγορος υπεράσπισης του Απόστολου Λύτρα, ανέφερε σε δήλωσή του: «Με το υπ’ αριθμ. 2931/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίζεται και η κατηγορία μετατρέπεται από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Του βουλεύματος προηγήθηκε όμοια Εισαγγελική πρόταση.

Η στάση του Απόστολου Λύτρα απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του και της οικογένειάς του παραμένει αδιασάλευτη: Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για την ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του».

Σημειώνεται πως τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου αποδέχθηκαν την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε να μετατραπεί η κακουργηματική κατηγορία σε πλημμέλημα και έτσι με το βούλευμά τους διατάσσουν την παραπομπή του δικηγόρου σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ποινικολόγος θα δικαστεί για επικίνδυνη σωματική βλάβη από πρόθεση στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, αντί για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που του απαγγέλθηκε μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα.

Παράλληλα, με το βούλευμα αντικαθίσταται η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Οι όροι που επιβάλλουν οι δικαστές είναι οι εξής:

  • απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων,
  • απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.
  • Σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξωθεν του ΑΤ της κατοικίας της συζύγου, ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.
  • Ο κατηγορούμενος πρέπει να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης.