Αύριο, Τετάρτη, απολογούνται ο καπετάνιος και τα 12 μέλη πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού, που αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για την πρόκληση της πυρκαγιάς που έκαψε 300 στρέμματα του πευκοδάσους στην Ύδρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κυρίως από το πλήρωμα άλλου σκάφους, που είχε ρίξει άγκυρα σε διπλανό όρμο από εκείνο της θαλαμηγού, τα πυροτεχνήματα από τα οποία φαίνεται να ξεκίνησε η πυρκαγιά, εκτοξεύτηκαν από το πολυτελές γιοτ.

«Όταν βγήκα έξω στο σκάφος είδα πίσω από το λόφο, στο σημείο που βρισκόμασταν έντονο χρώμα κίτρινο πορτοκαλί σαν φωτιά… Όταν καταπλεύσαμε στον όρμο ήταν αγκυροβολημένη μόνο μια θαλαμηγός με στοιχεία «PERSEFONI 1». Εκείνη τη στιγμή στο σημείο υπήρχε καπνός και η φωτιά είχε αναπτυχθεί σαν δαχτυλίδι περιμετρικά σε ακτίνα 1000-150 μέτρα περίπου στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Το φουσκωτό σκάφος που κινούνταν στην περιοχή πηγαινοερχόταν στην ακτή και τη θαλαμηγό τουλάχιστον τρεις φορές, όσο εγώ μπόρεσα να δω» ανέφερε ναύτης ιδιωτικού σκάφους, σύμφωνα με την εκπομπή Live News.

«Η φωτιά ήταν πιο έντονη και πιο χαμηλά προς τη θάλασσα σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία της ευρύτερης περιοχής όπου είχε εκδηλωθεί η φωτιά και ήταν ορατά από τη θάλασσα. Θέλω να σημειώσω ότι στο συγκεκριμένο σημείο και πριν τον Άγιο Νικόλαο το μοναδικό σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο ήταν η θαλαμηγός «PERSEFONI 1» με την πλώρη να βλέπει προς το μέτωπο της φωτιάς. Όταν έφτασα στο σημείο απόρησα γιατί το σκάφος δεν είχε φύγει από το σημείο ενώ υπήρχε καπνός που δυσχέραινε την αναπνοή», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της βάρκας.

Στηρίζει το πλήρωμα η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος το απόγευμα της Τρίτης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στηρίζοντας το πλήρωμα. Από την ίδια πλευρά αναφέρεται ότι δεν προβλεπόταν στο ναυλοσύμφωνο η ρίψη πυροτεχνημάτων, γιατί τότε το κόστος θα έπρεπε να το αναλάβουν οι υπεύθυνοι του πληρώματος.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το πλήρωμα την επίμαχη ώρα ήταν στο κάτω επίπεδο της θαλαμηγού στις καμπίνες τους και οι επιβάτες όταν ρωτήθηκαν σε άτυπες συνομιλίες που είχαν με τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς είπαν ότι έβλεπαν αγώνα Euro και δεν αντιλήφθηκαν πώς ξέσπασε η φωτιά.