Αυτό θα είναι το νέο Μαξίμου. Σήμερα σας έχω νέα για το τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη των εκλογών σε πρόσωπα και θέσεις, καθώς ρώτησα τον άνθρωπό μου στο σύστημα της ΝΔ που είναι από τους πιο πληροφορημένους. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος. Στο ίδιο πόσο θα παραμείνει ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής και ο Θανάσης Κοντογιώργης. Σταθερά δίπλα στον Μητσοτάκη θα παραμείνει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος.
Επικοινωνιακή ομάδα
Στις θέσεις τους αναμένεται ότι θα παραμείνουν και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, η σύμβουλος Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη και ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Βλαστάρης. Στο επικοινωνιακό επιτελείο θα παραμείνει, πιθανότατα, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος και η Αριστοτελία Πελώνη.
Ο νέος παίκτης
Σας είχα ενημερώσει έγκαιρα για την επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου του Σταύρου Παπασταύρου που είχε κομβικό ρόλο επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Πλέον είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συνδέονται με φιλία από την εποχή του Κολεγίου Αθηνών. Ο Σταύρος Παπασταύρου πιθανότατα θα αναλάβει κάποια θέση και έναν ρόλο με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας ή θα έχει περισσότερο παρασκηνιακή δραστηριότητα ως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού και διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Στο Εσωτερικών ο Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε κομβικό ρόλο την περασμένη τετραετία στο Μέγαρο Μαξίμου θα φύγει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αντίθετο, αλλά αποφασίστηκε όπως μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ή Εξωτερικών (αυτό το σενάριο έχει λιγότερες πιθανότητες) ή το Δικαιοσύνης. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να προταθεί για Επίτροπος στην Ε.Ε. το 2025.
Στο ΥΠΕΞ ο Κ. Χατζηδάκης
Και επειδή σας ανέφερα πριν για το υπουργείο Εξωτερικών, για τη συγκεκριμένη θέση παίζει το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. Ο Νίκος Δένδιας θα ήθελε να παραμείνει αλλά κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα και μην λησμονούμε τις ουκ ολίγες κόντρες με τον Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λόγω εξελίξεων με την Τουρκία θα τοποθετηθεί πρόσωπο που έχει παρόμοιες θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είναι ο Κ. Χατζηδάκης.
Ο ρόλος Άδωνι και Δένδια
Για τον Ν. Δένδια που σας ανέφερα προηγουμένως υπάρχει σκέψη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, αλλά εδώ θα υπάρξει εμπλοκή με τον Κώστα Τασούλα που πρέπει να βρεθεί κάτι πολύ δυνατό ως πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον δε θα συνεχίσει με το ίδιο χαρτοφυλάκιο και ότι πιθανό είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται πιθανή η αναβάθμιση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Για το υπουργείο Ενέργειας έχει πολλές πιθανότητες πλέον το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι και ο υφυπουργός Αθλητισμού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει συμφωνήσει σχετικά με τον Πύρρο Δήμα. Στο παιχνίδι είναι και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, το όνομα του οποίου συζητείται έντονα. Ο πρώτος στο δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά σε παραγωγικό υπουργείο.
Ο τσάρος
Πολλά ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα σενάρια είναι να παραμείνει το δίδυμο, Χρήστου Σταϊκούρα ως υπουργού και του Θεόδωρου Σκυλακάκη ως αναπληρωτή. Υπάρχουν όμως εισηγήσεις να αναβαθμιστεί ο δεύτερος και να είναι ο νέος τσάρος. Όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά συζητείται εντόνως. Σε αυτή την περίπτωση ο Σταϊκούρας θα οδεύσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης ή Εργασίας.
Ενισχυμένος ο Πιερρακάκης
Στη νέα κυβέρνηση θα έχει ενισχυμένο ρόλο ο Κυριάκος Πιερρακάκης και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί που θα τοποθετηθεί. Πάντως δύσκολα θα είναι στο ίδιο υπουργείο και δεν αποκλείεται να τον δούμε υπουργό σε πιο παραγωγικό ή πιο σύνθετο υπουργείο.
Η αναβάθμιση Μαρινάκη
Οι πολιτικές μετοχές του Παύλου Μαρινάκη έχουν ανεβεί και ο γραμματέας της ΝΔ φέρεται να εγκαταλείπει το πόστο ως πετυχημένος και με αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα είναι υφυπουργός στο νέο σχήμα.
Η αναβαθμισμένη Αγαπηδάκη
Για το Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Διετέλεσε γραμματέας στο ίδιο υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια και η θητεία της αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως θετική.
Με στολή ο Βορίδης
Στα σώματα ασφαλείας φαίνεται να πηγαίνει ο Μάκης Βορίδης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέπτεται να τοποθετήσει τον σκληρό δεξιό είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι 3 γυναίκες
Η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα έχει αρκετές γυναίκες. Για υπουργείο προορίζεται και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πρώτευσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σε υπουργείο ίσως το Δικαιοσύνης καθώς είναι και νομικός θα οδεύσει η Νίκη Κεραμέως (και τη θέση της θα πάρει πιθανότατα ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Σε υπουργική θέση πιθανώς στο νεοσύστατο υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής, αναμένεται να τοποθετηθεί και η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η μετά Τσίπρα εποχή
Σας ανέφερα χθες τι έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου του θεωρητικού του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά και για την ηγετική εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου. Από χθες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση εσωτερικά για την κίνησή της και τα όσα είπε, ενώ το απόγευμα εμφανίστηκε μαζί με Αλέξη Χαρίτση, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Τσίπρα στην Ρεματιά στο Χαλάνδρι, όπου έκαναν την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει τα συγκεκριμένα πρόσωπα δίπλα του λέει πολλά για το μέλλον.
Η απόσταση ανάμεσα στους αδερφούς Καλλιτσάντση
Μεγάλη είναι πλέον η απόσταση που χωρίζει τους αδελφούς Δημήτρη και Σάκη Καλλιτσάντση, καθώς τα δύο αδέρφια μετά την συνύπαρξή τους στην ταραχώδη περίοδο που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος Ελλάκτωρ, του οποίου οι δύο άνδρες ήταν επικεφαλής, πλέον η σχέση τους περνάει έντονη κρίση. Πληροφορίες μάλιστα μου αναφέρουν ότι έχουν να μιλήσουν αρκετό καιρό μεταξύ τους, χωρίς έως τώρα να γίνει προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο στο μέχρι στιγμής διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρησή τους από τα πεπραγμένα του ομίλου Ελλάκτωρ.
Η Bosch «παγώνει» τις ανατιμήσεις
Δε συνεχίζονται και το 2023 οι ανατιμήσεις για τον παγκόσμιο κολοσσό της Bosch, ενώ δεν θα συνεχιστούν και στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας για την ελληνική αγορά, Ιωάννης Κάμπρας. Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το θέμα, καθώς όπως είπε: «Δε θα γίνει καμία ανατίμηση γενικά στα καταναλωτικά αγαθά. Το 2022 έγιναν ανατιμήσεις 4-5 σε μικρά προϊόντα αλλά είχαμε ανατιμήσεις μάξιμουμ15% π.χ. σε ηλεκτρικά εργαλεία κι αυτές έγιναν σταδιακά».
Πιέσεις για τη βιομηχανία τροφίμων
Πιεσμένους άκουσα αρκετούς από τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και διαθέτουν στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, ταλανίζονται από την πτώση του όγκου των πωλήσεών τους στα συγκεκριμένα σημεία. Αυτό που μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς αυτής είναι ότι η αστάθεια του καιρού όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και οι σημαντικές ανατιμήσεις στα προϊόντα, έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις αγορές των προϊόντων αυτών.
Στόχος τα φθηνότερα εργατικά σε τουριστικές επιχειρήσεις
Αυτό που ακούω ανάμεσα σε άλλα είναι ότι αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις που διαμαρτύρονται για την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, είναι πιέζουν και θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα είναι εκεί και είναι υπαρκτό. Το κλειδί όμως στην όλη υπόθεση λέγεται μισθολογικό κόστος. Και σε μία περίοδο που οι απαιτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων για υψηλότερους μισθούς είναι εδώ, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν βγει δημοσίως και διαμαρτύρονται εντονότερα. Πού στοχεύουν; Στο να ανοίξει η ελληνική αγορά και να εισρεύσουν εργατικά χέρια από τρίτες χώρες. Αυτό θα σημάνει την ίδια στιγμή ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν το ίδιο ποσό που θα πλήρωναν τους Έλληνες εργαζόμενους, καταβάλλοντας χαμηλότερους μισθούς σε αλλοδαπούς και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το μισθολογικό κόστος.
Με Βενιζέλο στη Μοδιάνο
Ως γνωστό την εμβληματική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης ανακαίνισε και διαχειρίζεται ο όμιλος του επιχειρηματία, Σάμι Φάις. Ωστόσο χθες απ’ ότι μαθαίνω, ο όμιλος Φάις, διοργάνωσε κλειστή εκδήλωση στη Μοδιάνο, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο για την ιστορία της μέσα στον χρόνο. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι την εκδήλωση και την ευθύνη της παρουσίασης είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανάμεσά στους παρευρισκόμενους ήταν αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φάις, Χασδάι Καπόν, ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης και πολλά ακόμη σημαίνοντα πρόσωπα. Σας είχα γράψει πρόσφατα ότι η Μοδιάνο δεν φαίνεται να πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Και όπως μαθαίνω ο όμιλος Φάις, κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει την επισκεψιμότητά της και να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στον κόσμο. Μένει να δούμε αν θα το πετύχει.
Η λίστα των «39»
Μία λίστα με 39 οινοποιεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ κάποια από αυτά έχουν διακόψει ήδη τη λειτουργία της, μαθαίνω ότι έχει περάσει από πολλά γραφεία υποψήφιων επενδυτών και όχι απαραίτητα από τον κλάδο του κρασιού. Ωστόσο το πρόβλημα σχετικά με τη λίστα αυτή, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, είναι ότι η Intrum, εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που διαχειρίζεται τις οφειλές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, προτείνει όρους που είναι ασύμφοροι για κάποιον που επιθυμεί να επενδύσει. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε υπάρχουν οινοποιία με τζίρο έως και 500.000 ευρώ, ενώ τα χρέη τους φτάνουν έως και τα 4.000.000 ευρώ και παρά το γεγονός ότι το κούρεμα των υποχρεώσεων αυτών μπορεί να φτάσει έως και το 50%, ένας επενδυτής καλείται να πληρώσει χρέος για μία πολύ μικρή επιχειρηματική οντότητα, με περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης. Επομένως εάν κάποιος θέλει να επενδύσει τα χρήματά του, ίσως είναι καλύτερα να το κάνει, δημιουργώντας μία εταιρεία ή ένα οινοποιείο από το μηδέν, προσέθετε με νόημα.