Το πολιτικό ενδιαφέρον περνά στην αντιπολίτευση για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση εκτίμησε ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί μια καλύτερη θέση. «Θα προκύψει στην αντιπολίτευση ένας νεός πολιτικός ανταγωνισμός» επισήμανε. «Το σκηνικό που είδαμε χθες θα επαναληφθεί και στην επαναληπτική εκλογή κατά 99%» εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε «βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα κατάσταση με δύο δεδομένα. Έχουμε μία αριθμητική παντοδυναμία της ΝΔ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας εκλογικός θρίαμβος στο επίπεδο των αριθμών και το δεύτερο είναι η εκλογική κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δεύτερο εκτιμώ ότι είναι το πιο σημαντικό γεγονός της χθεσινής ημέρας γιατί η Νέα Δημοκρατία ήδη από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχε πάρει ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό.

Το ποσοστό αυτό το διατήρησε στη διαδρομή των τεσσάρων χρόνων αυτός που έμεινε πίσω στην αυτοανασυγκρότησή του, στην αναγέννηση του την πολιτική, στη δυνατότητά του να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το σκηνικό που διαμορφώθηκε χθες στην επόμενη κάλπη εκτίμησε «Το σκηνικό που είδαμε χθες θα επαναληφθεί και στην επαναληπτική εκλογή κατά 99%. Εαν εμφανιστούν νέα κόμματα, μπορεί τα μικρά κόμματα να συνενωθούν. Μπορεί το κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη να έρθει με μια νέα συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Αυτά δεν μπορούν να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή. Όταν τα δούμε θα τα ζυγίσουμε και θα τα εκτιμήσουμε. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε την ίδια καταγραφή που είχαμε τη χθεσινή ημέρα, αφού ο χρόνος που μεσολαβεί είναι λίγος. Ήδη η διαμόρφωση κατά τη γνώμη μου είναι παγιωμένη των συσχετισμών και συνεπώς πρέπει να περιμένουμε την Κυριακή υπομονετικά να δούμε πως θα καταγραφούν τελικά οι αριθμοί και ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα πάρει το πρώτο κόμμα που θα είναι η Νέα Δημοκρατία όπως φαίνεται από τους αριθμούς».

Για το κατά πόσο θα υπάρξει νέο πολιτικό τοπίο με τη δεύτερη κάλπη ανέφερε:

«Ασφαλώς θα υπάρξει η διαχειριστική ανάγκη από το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα πορευθεί με ένα διαχειριστικό τρόπο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό. Το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον θα περάσει στην αντιπολίτευση. Όπου εκεί πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση με όποιο ποσοστό έχει πάρει στη δεύτερη Κυριακή και το ΠΑΣΟΚ ισχυρό σε σύγκριση με το παρελθόν, θα διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στον χώρο της αντιπολίτευσης. Θα προκύψει δηλαδή στην αντιπολίτευση ένας νέος πολιτικός ανταγωνισμός. Θα δούμε πώς αυτός θα διαμορφωθεί, πώς θα διαμορφωθούν οι προτάσεις, ποιες είναι οι εσωτερικές διεργασίες, τι αντέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν ως προς τον εαυτό τους και θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση».