«Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι καθοριστική ώστε να αποτρέψει την ακυβερνησία και να επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης» τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Δόμνα Μιχαηλίδου, παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο Newsbeast. Παράλληλα στέλνει μήνυμα προς τους νέους, τονίζοντας πως δεν πρέπει ν’ αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. «Η αποχή δεν είναι λύση» λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την υποψηφιότητά της στον Πειραιά, το μέλος της κυβέρνησης αναφέρει πως «είμαι τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου και τώρα εγώ, Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα», προσθέτοντας ότι τα βασικά της επιχειρήματα είναι πως θεωρείται «δουλευταρού και τρομερά επίμονη».
Σημειώνει ακόμη πως έχει έρθει αντιμέτωπη με σεξιστικά σχόλια, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο έργο που έχει επιτελέσει όσον αφορά τον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων.
Ακολουθεί η συνέντευξη της κυρίας Μιχαηλίδου στο Newsbeast, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
– Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, κατά τη γνώμη σας;
Η Ελλάδα θέλει καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της. Στις 21 Μαΐου ζυγίζουμε, αποφασίζουμε και ψηφίζουμε. Η απάντηση είναι μια. Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Κάθε λάθος θα μας πάει πίσω. Η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από πειράματα, ούτε από τυχοδιωκτικές συμπλεύσεις που οδηγούν σε βέβαια ναυάγια. Για αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι τόσο καθοριστική. Αυτή θα αποτρέψει την ακυβερνησία και θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Κάθε αψήφιστη ψήφος ή άκυρη δήθεν διαμαρτυρία, οδηγούν τελικά μόνο σε εθνική αδυναμία. Η χώρα μας χρήζει πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει.
– Οι αναποφάσιστοι και οι νέοι αποτελούν μία σημαντική «δεξαμενή» του εκλογικού σώματος. Τι θα θέλατε να τους πείτε;
Οι νέοι να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Η αποχή δεν είναι λύση. Η νέα γενιά έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Περάσαμε πολλά αυτή την τετραετία και παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Κληθήκαμε να συγκρουστούμε με κενά δεκαετιών και το κάναμε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά. Οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, ξέρουν πολύ καλά ότι το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέχει κατά πολύ από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα το αποδείξουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
– Πρώτη φορά, θέτετε υποψηφιότητα με τη ΝΔ στην Α’ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Τι σας ενώνει με την περιοχή; Με ποια επιχειρήματα ζητάτε την ψήφο του κόσμου; Ποιο είναι το όραμά σας για τον Πειραιά πόλη και τα νησιά;
Είμαι τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου και τώρα εγώ. Στον Πειραιά γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου. Τα βασικότερα επιχειρήματά μου είναι ότι είμαι δουλευταρού και τρομερά επίμονη. Ξέρω πολύ καλά ότι μόνο με λόγια τα πράγματα δεν αλλάζουν. Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να δουλεύω σκληρά, να μην φοβάμαι τη δυσκολία, να μην φοβάμαι το ρίσκο. Έχω μάθει να σπάω αυγά χωρίς να με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Το έχω αποδείξει επανειλημμένα. Θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας του, εξωστρεφή και με προοπτικές για όλες και όλους. Για να γίνει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω από την πρώτη στιγμή ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
– Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία γυναίκα να σταθεί στον, ομολογουμένως, σκληρό χώρο της πολιτικής; Έχετε δεχθεί σεξιστικά σχόλια;
Δραστηριοποιούμαι σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα από την πρώτη στιγμή της επαγγελματικής μου πορείας. Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες καλούμαστε συχνά να αποδώσουμε δέκα φορές καλύτερα από έναν άνδρα για να δικαιολογήσουμε τη θέση μας. Ερχόμαστε, σχεδόν, καθημερινά αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια και είμαστε υποχρεωμένες να εξηγούμε ξανά και ξανά τα αυτονόητα. Φυσικά κι έχω έρθει αντιμέτωπη με τέτοιου είδους σχόλια. Από τον άνθρωπο που μου έδειξε τις θέσεις των γραμματέων όταν πήγα πρώτη μέρα στο Υπουργείο μέχρι τον κάμεραμαν που δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είμαι στη θέση αυτή και με ρώτησε πότε έρχεται η Υφυπουργός. Τέτοιες συμπεριφορές και σχόλια με πεισμώνουν και κάποιες φορές μπορεί και να με θυμώνουν. Θα συνεχίσω να υψώνω τη φωνή μου με αφοβία. Και το ίδιο καλώ όλες τις γυναίκες να κάνουν. Μέχρι τη στιγμή που καμία δεν θα αποτελεί μειοψηφία στον χώρο εργασίας που επιλέγει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τις αναχρονιστικές ιδέες αλλά θα τα καταφέρουμε.
– Βάλατε κανόνες και προδιαγραφές στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Πώς προστατεύονται τα παιδιά; Πώς ελέγχονται οι δομές αυτές;
Δέχθηκα προσωπικό πόλεμο όταν είπα ότι κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα μείνει χωρίς κανόνες. Τον Μάιο του 2022 θέσαμε για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών. Αναφορικά με τον έλεγχο: Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο. Ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων έχει την ευθύνη να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε αναφορά περιστατικού κακοποίησης. Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Αναμορφώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να κάνει ουσιαστικό κι όχι τύποις έλεγχο. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Ως προς τη στελέχωση των δομών, θα διαφωνήσει κανείς ότι κάθε δομή πρέπει να έχει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς για να την υποστηρίζουν με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση; Το κτιριολογικό δεν είναι απλά ντουβάρια. Δεν μπορούμε να έχουμε πάνω από δύο εφήβους σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο δεν σεβόμαστε τα δικαιώματά τους και ρισκάρουμε να έχουμε περιστατικά κακοποίησης. Προχωρήσαμε όμως και ενισχύοντας τους κανόνες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο που αφορά στον έλεγχο των δομών, την οικονομική διαφάνεια αλλά και τη διαχείρισή τους. Ρητά και κατηγορηματικά. Στην παιδική προστασία δεν μπορούμε -και δεν θέλουμε- να κάνουμε εκπτώσεις.
– Θεωρείτε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος που έχετε θέσει για πλήρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών;
Ορίσαμε ως πρωταρχικό σκοπό των Μονάδων Παιδικής Προστασίας την αποϊδρυματοποίηση. Το φωνάζω δυνατά εδώ και τέσσερα χρόνια. Η ιδέα ότι ένα καλά οργανωμένο ίδρυμα μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού είναι αναχρονιστική. Από το 2020, όταν και καταγράψαμε για πρώτη φορά το σύνολο των παιδιών που διαβιούσαν σε δομές παιδικής προστασίας, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τα μισά παιδιά και να βρούμε για αυτά την κατάλληλη οικογένεια. Βρήκαμε οικογένεια (θετή ή ανάδοχη) σε πάνω από 1.200 παιδιά. Στόχος μας στο τέλος αυτής της δεκαετίας να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας μέσα σε 6 μήνες μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί. Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και τώρα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα). Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδας Β. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την Επαγγελματική Αναδοχή που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον, με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο. Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων με εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τέσσερα χρόνια τώρα μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους.
– Σε τι στάδιο βρίσκεται ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού;
Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μία από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ανάπηρων συμπολιτών μας όσο και των οικογενειών τους. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους. Η α’ φάση τους προγράμματος αφορά σε 1000 ωφελούμενους στην Αττική. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί, έχουν ελεγχθεί και σταδιακά αξιολογούνται. Περιπου 60 συμπολίτες μας έχουν ήδη αποκτήσει τον Προσωπικό Βοηθό τους και κάποιοι από αυτούς έχουν δύο βοηθούς. Οι αξιολογήσεις της α’ φάσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Από τις 10 Μαΐου άνοιξαν οι αιτήσεις της β’ φάσης. Αφορούν σε επιπλέον 1.000 ωφελούμενους ανάπηρους από όλην την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημιουργούμε και επιπλέον θέσεις, πέραν των 2000, και αφορούν στο σύνολο των αιτήσεων. Για αυτές τις θέσεις μπορούν απο 10 Μαΐου να υποβάλλουν αίτηση και οι κάτοικοι της Αττικής που δεν πρόλαβαν στην α’ φάση. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με 320 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
– Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στοίχημα για την επόμενη τετραετία;
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, παρά τα εμπόδια, καταφέραμε μαζί με την ομάδα μου πολλά. Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές πάνω στους άξονες της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και της αποϊδρυματοποίησης. Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε συνολικά, είναι η προστασία και η εξασφάλιση ποιοτικής ζωής, χωρίς αστερίσκους, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, να κινούμαι με πειραιώτικη μαχητικότητα, με θάρρος, τόλμη και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου. Για όλες και όλους.