Με κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα την υγεία, την μεταναστευτική και ψηφιακή πολιτική συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 υπό τον πρωθυπουργό. Με απολογιστική διάθεση για το κυβερνητικό έργο της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της αλλά και με πολιτικά μηνύματα που αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σίγουρο είναι ότι θα επαναλάβει ότι παρά τις αδιαμφισβήτητα απανωτές κρίσεις – υγειονομικές, ενεργειακές, υβριδικές- που κλήθηκε να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο κατάφερε σε παράλληλο χρόνο να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει σε μία σειρά από νευραλγικούς τομείς, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και τα θέματα που διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να παρουσιάσει την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του gov.gr, η οποία οδήγησε εξελικτικά από το 2019 έως σήμερα στην διευκόλυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τους πολίτες, οι οποίες φέτος έφτασαν το 1 δισ., ένα νούμερο που καταδεικνύει την αλλαγή που επετεύχθη, ενδεικτικό της ψηφιακής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταναστευτικής πολίτικής θα παρουσιάσει – Νότης Μηταράκης και Σοφία Βούλτεψη θα παρουσιάσει τον νέο κώδικα μετανάστευσης, ο οποίος μεταξύ άλλων θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά εμπόδια που υπάρχουν με απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την κατάθεση των απαραίτητων μόνο πιστοποιητικών, ώστε οι εργάτες γης να έρχονται στην Ελλάδα με πιο απλό τρόπο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στον αντίποδα της παράνομης μετανάστευσης, όπως γινόταν στο παρελθόν, ώστε να έρχεται συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγείας θα κάνουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αρμόδια υφυπουργός Ζωή Ράπτη. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το αποτύπωμα της ψυχικής υγεία των Ελλήνων μέσα από επιστημονική έρευνα και την καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Προβλέπει δε ένα πρόγραμμα δράσεων για την επίτευξη της ολιστικής ευεξίας και ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη με τίτλο: «Τρία χρόνια ψηφιακό κράτος»,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων,
  • Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη του νέου Κώδικα Μετανάστευσης,
  • Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2023,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Ζωή Ράπτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία.