Στην παραδοχή ότι παρακολουθούνταν πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να προέβη ο πρώην διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας Γιάννης Ρουμπάτης καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών.
Ο πάλαι ποτέ διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είπε σύμφωνα με πληροφορίες πως ο κ. Πιτσιόρλας είτε τεθεί υπό παρακολούθηση επειδή διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Μάλιστα παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χιλιόμετρα ακτογραμμή στην περιοχή της Ζακύνθου) ενώ ανέφερε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.
«Ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος των εταιρειών» είπε ο κ. Ρουμπάτης, για να προσθέσει ότι είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για επισύνδεση στο τηλέφωνο «κάποιου τεχνοκράτη», χωρίς όμως να αναφερθεί και το όνομα. Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έρευνα και εάν τυχόν προκύψουν επιλήψιμα στοιχεία να προσκομιστούν στη Δικαιοσύνη.
Ο σχετικός φάκελος εστάλη πράγματι στη Δικαιοσύνη αν και δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιου για τις επενδύσεις. Δεκαπέντε ημέρες μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του, σταμάτησε και η επισύνδεση από την ΕΥΠ.
Άρνηση Ρουμπάτη να ενημερώσει για τις πληροφορίες που παρείχε στον Τσίπρα
Ο κ. Ρουμπάτης αρνήθηκε να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Σαγιά, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις. Ο μάρτυρας φέρεται παράλληλα να αρνήθηκε να απαντήσει εάν ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όπως ισχυρίστηκε με συνέντευξή της στα Παραπολιτικά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Επίσης, κλήθηκε να εκφράσει γνώμη για το αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση βουλευτών ή ευρωβουλευτών, υποστηρίζοντας ότι κατά την άποψή του είναι παράνομη, ενώ επανέλαβε ότι για όλα τα θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό είτε προφορικά είτε με γραπτά σημειώματα. Παρ’ όλα αυτά φέρεται να είπε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών καθώς και ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα έδινε την έγκρισή της ια την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση, ενώ παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις συνακροάσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για 2 χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.
Τέλος, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή της ΕΥΠ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.