Ο «κόκκινος» συναγερμός που έχει σημάνει στην Ευρώπη η οποία ψάχνει λύσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Η χθεσινή ημέρα είχε καταιγισμό εξελίξεων όπως άλλωστε θα έχουν και τα επόμενα 24ωρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα και έχουν ανοικτή γραμμή με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έτσι ώστε να συντονιστούν οι κινήσεις των ηγετών απέναντι στον εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν με «όπλο» του το φυσικό αέριο.
Το κλίμα είναι πολύ περίεργο, ο χειμώνας φαντάζει «βουνό» και αν συνεχιστεί αυτή η ενεργειακή αναταραχή θα επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών.
Η Αθήνα εδώ και πολύ καιρό χτίζει οχυρωματικά έργα με ίδια μέσα, έτσι ώστε να μη «χτυπήσει» με μανία το τσουνάμι της ακρίβειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι σαφές όμως ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο δεν είναι αρκετά. Η ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και η κομβική ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου όταν θα γίνει η σύνοδος των υπουργών Ενέργειες της ΕΕ θα κρίνει πολλά.
Η σύσκεψη της Αθήνας και η ανακοίνωση μέτρων
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας και εκεί επί τουλάχιστον 2 ώρες επικαιροποιήθηκαν όλα τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης θα ανακοινώσουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκε η αντοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου και αυτό που εκτιμάται είναι ότι μέχρι και σήμερα η θέση της χώρας μας είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα προς το παρόν ζήτημα επάρκειας δεν υπάρχει.
Έκτακτα μέτρα στήριξης όσο χρειαστεί
Όποιες αποφάσεις και αν πάρει η ΕΕ η Αθήνα σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει για όσο διάστημα χρειαστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανυπεράσπιστα. Τα σενάρια είναι έτοιμα προς εφαρμογή ακόμα και για το 2023 διότι ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και αυτή η κρίση. Και αυτά περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στην επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, διευρυμένο και πιο γενναίο επίδομα θέρμανσης και fuel pass 3 αν χρειαστεί, αν δεν συγκρατηθούν και οι τιμές των καυσίμων αλλά και επιταγή ακρίβειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την ώρα που οι κυβερνητικοί επιτελείς συσκέπτονταν άλλη μια αγορά, αυτή του πετρελαίου δεχόταν κλυδωνισμούς μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια για τον μήνα Οκτώβριο.
Οι κινήσεις Μητσοτάκη – Το περίγραμμα των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα
Τα όποια μέτρα στήριξης «κλειδώσουν» θα ανακοινωθούν από τον ίδιο το πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου από το βήμα του Βελλίδειου στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στη ΔΕΘ, με ορίζοντα το 2023. Αυτά μάλιστα θα συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις στη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Επίσης, θα εξαγγείλει διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, μέτρα και κίνητρα απέναντι σε εναπομείνασες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και πλειάδα μέτρων
στήριξης των πολιτών στην ενέργεια που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιαστεί και για το επόμενο διάστημα, αλλά και σε μια ολοκληρωμένη πολιτική σχετικά με τη στέγαση.
Οι μόνιμες παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast τα μέτρα στη λίστα του πρωθυπουργού είναι:
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους
- Αυξήσεις στις συντάξεις για περίπου 1.000.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά
- Κατάργηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που επιβλήθηκε το 2011
- Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια
Το κρίσιμο ραντεβού με Μακρόν τη Δευτέρα στο Παρίσι
Την επομένη της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι για ένα τετ α τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση θα γίνει δυο 24ωρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αλλά και στον απόηχο της συμφωνίας Γαλλίας – Γερμανίας που επισφραγίστηκε χθες ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς.
Θεωρείται βέβαιο ότι στις 12 Σεπτεβρίου τόσο στην συνάντηση όσο και στο δείπνο που θα έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν, θα συζητήσουν για την ενεργειακή κρίση και τους τρόπους αντίδρασης σε αυτήν.
Η συνάντηση θα γίνει και δυο ημέρες πριν η Κομισιόν ανακοινώσει τους άξονες των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.