Για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μίλησε στο BBC Radio World Service ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος σύμφωνα με το ηχογραφημένο απόσπασμα που ανήρτησε στα social media ο Δημήτρης Καιρίδης έκανε λόγο για «κακή πρακτική και επί προηγούμενων κυβερνήσεων».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης στην ανάρτησή του αναφέρει ότι ο Στέλιος Κούλογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC Radio World Service και την εκπομπή «Weekend» «παραδέχτηκε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γινόταν παρακολουθήσεις που ήταν μια “κακή πρακτική”.
Στην αρχή του αποσπάσματος που δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον κ. Κούλογλου πως το θέμα (των παρακολουθήσεων) στην πραγματικότητα δεν αφορά σε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί – όπως σημειώνει – «υπήρχε μια ευρεία παρακολούθηση τηλεφώνων που πλέον γνωρίζουμε και όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019».
Η απάντηση του κ. Κούλογλου – σύμφωνα πάντα με το απόσπασμα που δημοσιοποίησε ο κ. Καιρίδης – ήταν:
«Αυτό είναι σωστό, είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική τότε, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Η απάντηση Κούλογλου: Η “μονταζιέρα” της ΝΔ… και στο BBC
Σε δήλωσή του ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνει: “Μετά την συνέντευξη, η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα παραποίησαν τις δηλώσεις μου στο BBC για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τους συστήνω να ακούσουν όλη την εκπομπή, στην οποία η Ελλάδα του Μητσοτάκη παραλληλίζεται με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Όσο για την απάντησή μου στην ερώτηση αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις μου είναι λέξη προς λέξη οι παρακάτω”:
«…Αυτό είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…».
Ο μηχανισμός των υποκλοπών που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τη Στάζι, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του στο BBC World Service o Στέλιος Κούλογλου.
Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια συστηματική πρακτική: “Ένα σύστημα που θυμίζει τη Στάζι, τη διαβόητη Υπηρεσία πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας γιατί η ιδέα είναι να ελέγχουν και την προσωπική ζωή των ανθρώπων προκειμένου να τους εκβιάζουν. Αυτή είναι η υπόθεση Ανδρουλάκη, δεν εξυπηρετείται κάποιο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, παρακολουθώντας τον αρχηγό ενός πολιτικού κόμματος. Ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφαλείας και γιατί δεν το λέει η κυβέρνηση;” διερωτήθηκε.
Όπως σημείωσε σε ερώτηση για το λογισμικό Predator, υπάρχει συντονισμένη παράλληλη παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το Predator. “Όταν ο Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι κάτι πήγαινε λάθος, σταμάτησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ και ξεκίνησε η υποκλοπή με το Predator. Συντονισμένα χρησιμοποιήθηκαν τα δύο συστήματα και στην περίπτωση Ανδρουλάκη, περίπου. Την ίδια στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εργαζόταν για ιδιώτες επιχειρηματίες, τους οποίους ερευνούσε ο Κουκάκης και τον παρακολούθησε για αυτό”.
«Η κυβέρνηση θυμίζει τους Μόντι Πάιθονς»
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κωμικά επιχειρήματα που θυμίζουν Μόντυ Πάιθονς, δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στη συνέχεια του αφιερώματος του BBC: «Ισχυρίζονται ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφαλείας, αλλά λένε ότι αν ο Μητσοτάκης το ήξερε, δεν θα το επέτρεπε. Άρα δεν υπάρχει τελικά ζήτημα εθνικής ασφαλείας» τόνισε.
«H κυβέρνηση διέρρευσε στα ΜΜΕ μέχρι και ότι η Αρμενία και η Ουκρανία είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, κάτι που οι δύο χώρες αρνήθηκαν άμεσα» ανέφερε ενώ σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αφήνει να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο προκάλεσαν σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Είναι μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα καθώς επιχειρούν να συγκαλύψουν την υπόθεση». κατέληξε.