Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα,Τζορτζ Τσούνης, μίλησε για τις σχέσεις των δύο κρατών και τόνισε ότι όχι μόνο βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, αλλά επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από πυλώνας σταθερότητας, καθώς αυξάνεται η γεωστρατηγική της σημασία.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην πρεσβευτική κατοικία, που ακολούθησε της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων σχετικά με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από την Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος, σημαντικός και υπεύθυνος εταίρος, πυλώνας ασφάλειας και πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη χώρα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και διαμήνυσε ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε μεγαλύτερη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε πως η συμφωνία προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από αμερικανικές και από ελληνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε πως θα διατεθεί ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναβάθμισή τους.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο, είπε πως ήταν άκρως εποικοδομητική. «Αυτά τα πράγματα έχουν σημασία, δεν είναι μόνο συμβολικά, στέλνουν ένα μήνυμα», ανέφερε και σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο τρίτος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία «Blair House». Επίσης, επισήμανε πως έγινε ξεκάθαρο κατά τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο πως παρά τους ιστορικούς δεσμούς και το ότι είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ως θέμα αρχής.

Η Αλεξανδρούπολη παράδειγμα συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ως εφοδιαστικού κέντρου, τόσο σε στρατιωτική όσο και σε ενεργειακή βάση, εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν πολλά χρήματα στην Ελλάδα για πράσινη τεχνολογία, ενώ επίσης ανέφερε πως έχει δει πολλά πρότζεκτ με ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και υδρογόνο. Διαμήνυσε πως η Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία για την ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι τουρκικές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να καθίσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους και προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις με διπλωματικούς όρους. Σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεχώς και τους δύο συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διπλωματικών μέσων και πως είναι προς το συμφέρον όλων.