Με τη βαλίτσα ανά χείρας βρίσκεται διαρκώς ο πρωθυπουργός, καθώς μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον επέστρεψε στις ΗΠΑ αυτή τη φορά στη Βοστώνη, για να απευθύνει σήμερα ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αύριο το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στο European Dinner μαζί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, ενώ την Τετάρτη το πρωί θα συμμετέχει σε πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα: «Η ιστορία σε σημείο καμπής: κυβερνητικές πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές», η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο νέο ενεργειακό χάρτη, όπως αυτός ανασχεδιάζεται λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Πιθανά νέα μέτρα για καύσιμα
Την ίδια ώρα, σε «πονοκέφαλο» διαρκείας εξελίσσεται στο εσωτερικό η ακρίβεια, με το οικονομικό επιτελείο να μελετά και νέα μέτρα – αντίδοτα προκειμένου οι πολίτες να ανασάνουν και να μπει φρένο στην ανασφάλεια που προκαλεί η αδυναμία κάλυψης των πάγιων εξόδων από τα νοικοκυριά. Έτσι, στο τραπέζι βρίσκεται η λήψη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων για τα καύσιμα και το καλοκαίρι με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να τα προαναγγέλλει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος. Δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση». Ανοικτό άλλωστε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην αγορά των καυσίμων έχει αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι γίνονται έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς και ότι θα αξιοποιηθεί οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.
Ψίθυροι για ανασχηματισμό
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ψίθυροι για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στα πολιτικά γραφεία συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast, «βροχή» φεύγουν τα emails από το Μέγαρο Μαξίμου στα υπουργικά γραφεία, όπου ζητείται αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, ποια βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και πού εντοπίζονται εμπόδια. Το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ανοιχτά ραντάρ για ελέγχει την πορεία του κυβερνητικού έργου και να επεμβαίνει, όταν παρουσιάζεται στασιμότητα. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές σε υπουργικούς θώκους, ωστόσο αναζητείται ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος, δεδομένου ότι με το νέο υπουργικό σχήμα θα πάει η κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.