Στο Delphi Economic Forum μίλησε σήμερα ο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα: «Η Ελλάδα και ο ρόλος της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο». Στο πάνελ συμμετείχε ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής Στρατηγικής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
«Πρέπει να είμαστε επίφοβοι αντίπαλοι για τους επιβουλείς μας και ελκυστικοί σύμμαχοι και εταίροι για τους φίλους μας. Αν δεν είμαστε στο τραπέζι συνδαιτυμόνες, θα είμαστε στο μενού» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Προτιμούμε», ανέφερε, «να είμαστε στο τραπέζι, να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις με τις δυνάμεις που έχουμε. Ο κομβικός ρόλος που μας έχει δώσει η γεωγραφία είναι αδύνατο να αλλάξει».
Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκε στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις που «χτίζει» η χώρα μας, «πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας». «Αναπτύσσουμε», είπε, «καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και τον Αραβικό Κόσμο» και ειδικότερα «με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία». «Εκτός από τα διμερή σχήματα», πρόσθεσε, «βασιζόμαστε και στα τριμερή σχήματα», επισημαίνοντας τα σχήματα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αλλά και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Δεν παρέλειψε, δε, να υπογραμμίσει την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με τις χώρες των Βαλκανίων αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Βουλγαρία ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε προνομιακοί συνομιλητές και με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της Συμμαχίας» του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μια «δυτική δύναμη» καθώς «συμμετέχουμε στην Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ» ενώ ταυτόχρονα, «καλούμαστε να παίξουμε ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή».
Τα δύο κομβικά σημεία της Ελλάδας
«Αποστολή», είπε, «των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε και φροντίζουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας».
Χαρακτήρισε δύο τα κομβικά σημεία της Ελλάδας, «τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη», η γεωπολιτική αξία της οποίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναβαθμιστεί, καθώς «μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται». Επισήμανε, επίσης, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις», εκτός από εγγυητές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, «προσπαθούν να παράγουν ασφάλεια». «Διαμορφώνουμε ενεργητικά το μέλλον της περιοχής» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Πλατιά: Η στρατιωτική ισχύς είναι το κεντρικό εργαλείο της διεθνούς πολιτικής
Από την πλευρά του, ο Αθ. Πλατιάς χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη τη στρατιωτική διπλωματία και η ανάπτυξη σχέσεων σε μια προσπάθεια εξωτερικής εξισορρόπησης» ενώ πρόσθεσε ότι «εξίσου σημαντική είναι η αμυντική ενδυνάμωση» καθώς όπως είπε «αν φάνηκε κάτι από τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ότι τα ιδεολογήματα για το τέλος της Ιστορίας, ότι η στρατιωτική ισχύ δεν έχει ρόλο και τελείωσαν οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί, κατέρρευσαν». «Η στρατιωτική ισχύς είναι το κεντρικό εργαλείο της διεθνούς πολιτικής. Για να σε πάρουν στα σοβαρά πρέπει να μπορείς να προσθέσεις αξία» επισήμανε.
Για την Ελλάδα, τόνισε ότι ως χώρα έχει αλλάξει στρατηγική τα τελευταία δέκα χρόνια. «Πριν δέκα χρόνια ασχολούμασταν μόνο με την Τουρκία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα, «έχουμε σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, όπου έχουμε οπλικά συστήματα, επηρεάζουμε εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα».
«Πια», είπε ο καθηγητής, «η Ελλάδα δεν κοιτάει μόνο την περιοχή της. Δεν κοιτάει μόνο την Τουρκία. Με αυτοπεποίθηση χτίζει σχέσεις σε έναν ευρύτερο επίπεδο». «Συνεπώς», κατέληξε ο καθηγητής, «μιλάμε για μια διαφορετική Ελλάδα, η οποία προσπαθεί μέσω των συμμαχιών της και της αμυντικής της ενδυνάμωσης να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».