«Είμαι ευτυχισμένος για τρεις λόγους: Γιατί είμαι πάλι πίσω στη δουλειά μετά την περιπέτειά μου με τον Covid, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και είναι ασφαλή. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό αλλά και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της φροντίδας».
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, στα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Η πανδημία ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα του ΕΣΥ. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον covid μακροπρόθεσμα. Θέλω να διασφαλίσω πως ανεξαρτήτως που ζει κάποιος στην Ελλάδα θα έχει ποιότητα στις ιατρικές υπηρεσίες. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι πλέον ευάλωτοι στην κοινωνία μας, η ψυχική τους υγεία είναι πολύ σημαντική, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στην πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η μάχη εναντίον ενός αγνώστου εχθρού συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης και πρέπει να λάβουμε και άλλες προφυλάξεις.
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ τόνισε ότι στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας μπορείς να έχεις πρόσβαση στα νοσοκομεία στα περιφερειακά νοσοκομεία και πως η παροχή των υπηρεσιών υγείας εντάσσεται σε ένα συνεχές σχέδιο. «Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και θέλουμε να είστε εταίροι σε αυτή την προσπάθεια».
Ειδικά για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στην Ελλάδα δεν μιλάμε δυστυχώς για την ψυχική υγεία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ταμπού».
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την περιφέρεια του ΠΟΥ και πρόσθεσε ότι είναι τιμή για Ελλάδα που φιλοξενεί το συγκεκριμένο γραφείο.
Είπε ακόμα ότι είναι σημαντικό να έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις και αυτό το πρόγραμμα συμβαδίζει με εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αφού ευχήθηκε σιδερένιος στον πρωθυπουργό, μίλησε επίσης για σημαντικό ορόσημο για την ποιότητα φροντίδας των ασθενών.
Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας μίλησε για σημαντική στιγμή που υπογραμμίζει αυτά που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια.
«Η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την απίστευτη πρόκληση και άδραξε την ευκαιρία για το μακροπρόθεσμο όραμα στον τομέα της υγείας».
Έκανε λόγο για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εστιάζει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τους τουρίστες με στόχο την προσηλωμένη θεραπεία και τις παρεμβάσεις. «Κάτοικοι και επισκέπτες θα βιώνουν ποιοτική φροντίδα υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε ευτυχής και πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα μπορέσουν να αντλήσουν πολλά οφέλη.
Η Ζωή Ράπτη παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις 53 χώρες μέλη του ΠΟΥ. «Η πανδημία συνοδεύτηκε από μια ευκαιρία για αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες», σημείωσε.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι η υγεία στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι στην κορυφή της ατζέντας. «Είναι η 4η επίσκεψη μου στη χώρα – τα εγκαίνια αποδεικνύουν τη σημαντική παρουσία της Ελλάδας. Ευχαριστώ όλη την ηγεσία της χώρας – το γραφείο για την ποιότητα της φροντίδας με έδρα την Αθήνα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να ηγηθεί», είπε.
Είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο ΠΟΥ απευθύνεται σε χώρες που αναρρώνουν από πανδημία. «Είχαμε περισσότερες από 14.000 αυτοκτονίες στην περιφέρεια μας – πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην περιφέρεια μας- πρόκειται για μια εθνική επιταγή όπως ο παιδικός εμβολιασμός», σημείωσε.
Κλείνοντας είπε ότι «Το 50% των ψυχικών προβλημάτων ξεκινούν από νωρίς αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικό – όπως λέει και ο Ιπποκράτης – αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα από τη ρίζα του από την ίδια την ψυχή».