Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό προκειμένου να εκβιάσει την ΕΕ και την Ελλάδα και, επομένως, δε «δικαιούται διά να ομιλεί» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και θα τηλεφωνήσω στον φίλο και ομόλογό μου, για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος υπουργός. Όμως, θέλω να είμαι σαφής: το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία -επαναλαμβάνω η Τουρκία- είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. “Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί”, για να θυμίσουμε μια παλιά φράση».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων:
«Μη μας παρεξηγείτε αλλά αν είχαμε κάνει το 1/10 από όσα κάνει η Ελλάδα τότε εμείς ξέρουμε τι θα ακούγαμε. Όμως η Ελλάδα έχει μια δικαιολογία που αναφέρει. Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης. Ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στο Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία». «Δυστυχώς η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την Ε.Ε.», υποστήριξε ακόμη ο Τσαβούσογλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το παραπάνω συμβάν ο Φινλανδός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τη χώρα μας, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό απόσπασμα:
Συνεχίζεται η καμπάνια της Αθήνας για την εκλογή στο ΣΑ του ΟΗΕ
Αναφερθείς, εξάλλου, στα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψής του στη Ρώμη ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Eίχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κυρία Γουίλιαμς, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Κάναμε μια εκτενή συζήτηση και μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκα τον διευθυντή του World Food Program και είχα την ευκαιρία να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για επισκευές, στο λιμάνι της Βεγγάζης. Ένα χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως είχε, «την ευκαιρία να συναντηθώ με 35 πρέσβεις αφρικανικών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους (όσων μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευθεί) για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026».