«H ελληνική χρεοκοπία αφορά όλη την Ευρώπη, υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Η στρατηγική επιλογή είναι συμφωνία αλλά στη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι για όλα…» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στο πρωινό του MEGA.

Κληθείς να σχολιάσει την κατακλείδα στο κύριο άρθρο της Αυγής, που αναφέρει ότι «η Αθήνα πλέον περιμένει και προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενον», ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει συμφωνία άμεσα, σήμερα, αύριο αλλά με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι το ελληνικό θέμα θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου του G7, κάνοντας λόγο για γεωπολιτικές εκτός από οικονομικές συνέπειες από τυχόν ασυμφωνία με τους εταίρους.

«Υπάρχει και η διεθνής παρέμβαση. Δεν είναι μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Σήμερα υπάρχει το G7 και το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί και εκεί. Έχουμε κατορθώσει το ελληνικό πρόβλημα να μην είναι μία διμερής διαφωνία αλλά ένα διεθνές πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ,. Φίλης, αναφερόμενος παράλληλα στην έκθεση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία «εάν δεν υπάρξει λύση τότε κινδυνεύει η ευρωπαϊκή οικονομία με 180 δισ. ευρώ και στασιμότητα, που είναι πολύ σημαντικό».

Αναφερόμενος στην αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το αν θα πληρώσουμε στις 5 Ιουνίου το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το τι έχουμε στο ταμείο».