«Αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;» διερωτήθηκε ο οικονομολόγος και βουλευτής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λαπαβίτσας στο The Press Project εμφανίστηκε εντελώς αρνητικός απέναντι στη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρήξη. Παράλληλα, ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μία συμφωνία που θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Υποστήριξε πως το νέο νόμισμα θα σταθεροποιηθεί σε μια κατάσταση 15% με 20% κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1.

«Στην αρχική περίοδο όταν θα έχουμε βαθύτερη υποτίμηση εκεί θα υπάρχει, θα χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα που θα προστατεύσουν και την οικονομία και τον τόπο, εβδομάδων ή λίγων μηνών, δυο μήνες, τρεις μήνες, όπου θα γίνει αυτή η προσαρμογή. Εκεί η ευθύνη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και της Αριστεράς γενικότερα είναι να εξασφαλίσει πόρους κονδύλια για την υπεράσπιση του νομίσματος», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την βάση. Εάν προκύψουν άλλα πράγματα, το πρόβλημα δεν θα το έχω εγώ θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο Γιούνκερ, το οποίο διέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι δεν εξασφαλίζει τίποτα παρά μόνο λίγο ακόμα χρόνο.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. για τους ενεργειακούς πόρους, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τόνισε ότι «η δική μου θέση, είτε μιλάμε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές είναι παρά πολύ ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να πάρει την λαϊκή εντολή που θα χρειαστεί προκειμένου να κάνει μεγάλα βήματα αν δει ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση (κι αυτό ακόμα παίζεται) θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική θέση ο ίδιος. Δεν είναι θέμα …πές μου τι θέλεις κι εγώ θα το κάνω. Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία, δεν είναι έτσι η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ο ίδιος να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ήδη γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».