Έως και σήμερα, περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που προκάλεσε σημαντικές υλικές καταστροφές, το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ σε 6.670 δικαιούχους όπως τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το μέλος της κυβέρνησης στην απάντησή του εστίασε στην κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης καθώς και στη χορήγηση κρατικής αρωγής. «Κάτι τέτοιο νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει, σε τόσο σύντομο χρόνο και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στη κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά» τόνισε. Ειδικότερα, αναφορικά με την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών υπογράμμισε πως «έχουν ήδη χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων».

«Οι κτιριακές υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες»

Γιώργος Καραγιάννης

Όσον αφορά τα πληγέντα σχολικά συγκροτήματα σημείωσε πως «οι κτιριακές υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες, 69 εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλες 27 τοποθετούνται σταδιακά», ενώ «επισκευάστηκαν ταχύτατα και σήμερα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές για να επαναλειτουργήσουν, έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα».

Για τη δε δωρεάν κρατική αρωγή για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών ξεκαθάρισε πως «κάναμε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καταργήσαμε τον περιορισμό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150 τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας. Για τις λοιπές ιδιοκτησίες άνω των 150 τ.μ., προβλέφθηκε η χορήγηση άτοκου δανείου. Η πολιτεία ήταν δίπλα από την πρώτη στιγμή, άστεγος δεν υπήρξε κανείς. Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να μην μείνει κανείς έξω» σημείωσε.

Τέλος είπε πως τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν άμεσα στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης «με την οποία προβλέφθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 14.000, 8.000 ή 3.000 ευρώ αντίστοιχα, για κάθε μορφής κτιριακή εγκατάσταση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής».