Με την μετάλλαξη Όμικρον να «σβήνει» σιγά σιγά την Δέλτα από τον επιδημιολογικό χάρτη και να έχει φτάσει το 90% κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπους εκτός του εμβολιασμού προκειμένου να ανακόψουν τον δυσθεώρητο αριθμό κρουσμάτων που πλέον τείνει καθημερινά να αγγίζει τις 50.000 και με προοπτικές να φτάσει και τις 60.000.
Τα νοσοκομεία πλέον δέχονται μεγαλύτερη πίεση καθώς μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια αλλά ασθενείς ακόμα και αν δεν προχωρήσουν σε εισαγωγή προστρέχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με το μεγαλύτερο βάρος να έχει πλέον πέσει στα Επείγοντα και τις απλές κλίνες. Οι νέες εισαγωγές με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αυξήθηκαν κατά 34% την τελευταία εβδομάδα.
Κι ενώ υπάρχει σχέδιο για την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην μάχη που δίνει αγόγγυστα εδώ και δυο χρόνια ο δημόσιος πλέον μοιάζει να είναι αναπόφευκτη και πάλι η επίταξη υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς με την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, να την τοποθετεί χρονικά είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας, είτε στην αρχή της επόμενης.
Και όλα αυτά την ώρα που το ΕΣΥ έχει αρχίσει να «αιμορραγεί» εξαιτίας της νόσησης του ίδιου του κορμού του, δηλαδή γιατρών και νοσηλευτών με σχεδόν 2.000 να είναι σε καραντίνα.
Και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει plan B για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών γίνεται προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν η ασφάλεια και η προστασία αλλά και να υπάρχει ετοιμότητα για το πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το μεγάλο στοίχημα της 10ης Ιανουαρίου
Η 10η Ιανουαρίου και η εβδομάδα που θα ξεκινήσει θα είναι ίσως η πιο σημαντική καθώς μέρα μέρα κυβέρνηση και ειδικοί θα παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με βασικό όπλο το τεστινγκ, ενώ οι γονείς καλούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιπλέον 270.000 ραντεβού είναι από χθες διαθέσιμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών για πρώτη και τρίτη δόση σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 10 ημέρες.
Κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν ότι το σχολείο θα αποτελεί ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή. Αυτό που επίσης τονίζουν με έμφαση είναι ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να κρατά κλειστά τα σχολεία.
Οι 12 ερωτοαπαντήσεις για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο Παιδείας όπως είχε δεσμευτεί η Νίκη Κεραμέως έδωσε στην δημοσιότητα 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα. Μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί είναι καίριας σημασίας η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, πώς αλλάζει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, κάνει απολογισμό των αποτελεσμάτων του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, πόσο προστατευτικά είναι τα self test σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον, γιατί δεν άλλαξε το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος, αν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι μαθητές στις σχολικές μονάδες. Επίσης απαντά στο τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα και πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο, ενώ δίνει και απαντήσεις στα αντίστοιχα ερωτήματα των εκπαιδευτικών.