Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η προώθηση των οικονομικών τριμερών σχέσεων σε θέματα ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας.
Νωρίτερα άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Η άφιξη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, έθεσε σε συναγερμό την κυπριακή αστυνομία και τις Αρχές ασφαλείας.
Από το πρωί έχουν ληθφεί δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στο Προεδρικό Μέγαρο και σε όλους τους δρόμους από τους οποίους πέρασαν οι δύο ηγέτες, ενώ υπερίπτανται ελικόπτερα της αστυνομίας. Ανιχνευτικοί σκύλοι «χτένισαν» όλες τις διαδρομές, ενώ άνδρες της αστυνομίας και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού βρίσκονται σε διάφορα σημεία και έχουν ακροβολιστεί ακόμη και στην στέγη του Προεδρικού Μεγάρου.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έφτασε συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα της προσωπικής του ασφάλειας, ενώ της αυτοκινητομομπής προηγείτο ειδικό όχημα για έλεγχο των τηλεπικοινωνιών. Πριν από την τριμερή συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Στο τέλος της διάσκεψης, στην οποία μετέχουν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη η οποία θα απαριθμεί τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών.
Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν ότι η διακήρυξη θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καϊρου τον περασμένο Νοέμβριο.
Οσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.
Εξ άλλου, αναμένεται ότι πέραν της έκφρασης της θέσης για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, οι τρεις ηγέτες θα εκφράζουν τη βούληση των χωρών τους για από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των ατεκμηρίωτων μεταναστών στην περιοχή και την αποφασιστικότητα τους για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, θα αναφέρονται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.