«Ρεαλιστικά αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΑ Νίκος Φίλης.
«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος, δεν υπάρχει συμφέρον ούτε στην Αθήνα, ούτε στις άλλες χώρες των πιστωτών και κυρίως στο Βερολίνο, να υπάρξει μία κρίση. Δεν υπάρχει συμφέρον σε κανέναν», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Real FM.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί πολιτικά με τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη, μετά την απουσία του από το δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή ότι περνάει καλύτερα με τους φίλους του, απάντησε: «Αν ισχύουν όσα μεταδόθηκαν από διάφορα πρακτορεία ότι συνέβησαν στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δέχθηκε μια ανοίκεια επίθεση όχι και από τους “18” από τα “καρακόλια” που υπάρχουν εκεί μέσα, γιατί αυτούς που είδα να μιλούν εκεί μέσα δεν είχαν κανένα πολιτικό βάρος. Δεν είδα να μιλήσει ούτε γάλλος, ούτε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, άλλες χώρες είδα, αυτές που συγκροτούν τον πυρήνα των “πρόθυμων” γύρω από το Βερολίνο».
«Αν αυτό είναι το κλίμα, είναι λογικό από άποψη πολιτικής αξιοπρέπειας -όχι προσωπικής αλλά και εθνικής- ο υπουργός Οικονομικών να μην θέλει να πάει να συμφάει με υβριστές της χώρας μας. Διότι όσα είπαν για τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι προσωπικές αιχμές, είναι εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε.
Με αφορμή τη δήλωσή του την Παρασκευή στη Βουλή, αν η κυβέρνηση σκέφτεται πραγματικά το ενδεχόμενο εκλογών, ο ίδιος ανέφερε: «Εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να φέρουμε μια αποδεκτή συμφωνία. Και για αυτήν εργαζόμαστε. Δεν σχεδιάζουμε εκλογές ή δημοψήφισμα.
Όμως είναι λογικό, επειδή υπάρχει μια δυναμική στη διαπραγμάτευση, να προκύψουν διαφορές πολιτικές ανάγκες. Το Σύνταγμα δίνει πολλές δυνατότητες.
Όταν η αντιπολίτευση με έναν τρόπο εντελώς υποβολιμαίο επιτίθεται στην κυβέρνηση και της λέει ότι δεν φέρνει τη συμφωνία να την κρίνει ο λαός, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα δεχθούμε μία δημοκρατική πρόκληση. Δεν κυβερνούμε ερήμην του λαού, ούτε με πραξικοπήματα. Συνεπώς, περισσότερο ως θετική κίνηση για την έγκριση μιας συμφωνίας, σκεφτόμαστε τη συνταγματική δυνατότητα αυτή».
Στην επισήμανση ότι ο Γ. Δραγασάκης υπαινίχθηκε χθες ότι τα δανεικά προς το ΔΝΤ έως τις 12 Μαΐου δεν θα πληρωθούν αν δεν έχει βρεθεί μια λύση χρηματοδότησης της χώρας, ανέφερε πως «είναι λογικό αυτό. Δεν ξέρω τις ημερομηνίες. Αν δεν έχουμε χρήματα, κατά προτεραιότητα θα δώσουμε μισθούς και συντάξεις και κοινωνική πολιτική. Είναι σαφές αυτό το πράγμα και μετά ό,τι περισσέψει, είναι αυτονόητο».