«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ισχυρά θεμέλια για τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται. Ενός περιβάλλοντος που εδραιώνει και ενισχύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή και μεταξύ κράτους και πολίτη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2022. Όπως είπε, «ξεμπλοκάραμε και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλες επενδύσεις, κολλημένες για πολλά χρόνια. Το Ελληνικό και η Αφάντου της Ρόδου, επενδύσεις εμβληματικές, έχουν ξεκινήσει. Ενισχύουμε την ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε αυτή η βιομηχανία, που ήταν πανίσχυρη στο παρελθόν, να ξαναξεκινήσει και πάλι, δίνοντας πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στις κινήσεις που έχουν γίνει για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αδειοδότηση και την έναρξη επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες ώστε το 80% των ενάρξεων των επιχειρήσεων να γίνεται μόνο με απλή κοινοποίηση και μόνο 20% να απαιτεί έγκριση. «Ταυτόχρονα προχωρούν νέα εργαλεία που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, όπως ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας και αντιστρέφουν το brain drain. Επίσης, δίνονται νέα κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, δημιουργείται ευκολία για την εγκατάσταση με νέες χρήσεις γης και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, σε μία διαδικασία fast track. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αδειοδοτικής διαδικασίας δίνονται «έξω» εργασίες που εκτελούσε η διοίκηση, σε πιστοποιημένους φορείς, με στόχο να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους επενδυτές και επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των επενδύσεων» όπως είπε.
Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση επεσήμανε πως δημιουργούνται συνθήκες αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές που παράγεται λιγνίτης. Καθώς «ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες αλλά και το μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν γρήγορα να μεταβούν στη νέα εποχή».
Κατέληξε δε λέγοντας πως «σήμερα η χώρα μας πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, εκπέμποντας εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος» κάτι που αποδεικνύουν μεταξύ άλλων και οι επενδύσεις εταιρειών – κολοσσών όπως είναι η Cisco, η Microsoft, η Pfizer και η Amazon.