«Αυτό που εύχομαι και παρακαλώ είναι να τελειώσει η κυβέρνηση αυτή τη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM.
Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που είναι η παραμονή στο ευρώ και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο που είναι πολύ πιο σφικτό από όσο ακούγεται επιτρέπει πολύ λίγες εναλλακτικές. Σ’ αυτές τις πολύ λίγες εναλλακτικές, η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό που παρακαλώ και εύχομαι να συμβεί, είναι να τελειώσει γρήγορα. Διότι αυτή η μακρότατη καθυστέρηση – πλησιάζουμε τις 90 μέρες – έχει στεγνώσει τελείως την αγορά από χρήματα. Οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα, οι εταιρείες υποφέρουν, ξένη επένδυση στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται ούτε για δείγμα και αποχωρούν σιγά-σιγά και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει και δημιουργείται μια πολύ μεγάλη ζημιά.
Αν μου επιτρέπετε την παρομοίωση, είναι σαν ένας ανθρώπινος εγκέφαλος που του στερείς το οξυγόνο. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή αργότερα επανέρχεται το οξυγόνο, δεν σημαίνει ότι επανέρχεται και ο εγκέφαλος. Η ζημιά που γίνεται στην αγορά είναι ζημιά που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση οφείλει να τελειώσει τη διαπραγμάτευση όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ μπορεί να συμβάλλει στη διαπραγμάτευση, εφόσον κληθεί από την κυβέρνηση να το πράξει.
Χαρακτήρισε, επίσης, «συζητήσιμο» το ενδεχόμενο συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές φωνές».
Για την τρομοκρατία, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη και την πολιτική της κυβέρνησης, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Σε θέματα ασφάλειας, δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης προσωπικά είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος. Βλέπω ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε ανοχή καταστάσεων που μας έχουν επιστρέψει σε καταστάσεις πριν από το 2012. Υπάρχει συνολική ανομία στο κέντρο της πρωτεύουσας του κράτους και σιγά-σιγά άλλων αστικών κέντρων, μια «κατάληψη» των αστικών κέντρων από παράνομους μετανάστες και μια αντιμετώπιση απέναντι στο φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας, ιδιαίτερα περίεργης και με πολλά ερωτηματικά, για τις ηθικές αρχές που εκφράζει αυτή η αντιμετώπιση. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική της κυβέρνησης. Θεωρώ δε ότι η διάταξη που επιχειρεί να περάσει (σ.σ.: για την αποφυλάκιση Ξηρού) είναι στα όρια της ηθικής πρόκλησης απέναντι στην κοινωνία και στους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας. Λυπάμαι πάρα πολύ. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ περίεργη κατάσταση και δεν καταλαβαίνω γιατί κάνει αυτό το πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ».