H Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Alpha Πρωινό 96.5» με τον Γιάννη Παπαγεωργίου, τη Λυδία Κοκκινά και τον Άγγελο Γαβρή στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96.5, προκειμένου να μιλήσει σχετικά με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Βουλευτής δήλωσε ότι:

  • Είναι πάρα πολύ δύσκολο τα παιδιά να καταθέσουν σχετικά με μια κακοποιητική συμπεριφορά που έχουν βιώσει. Πολλές φορές, το κρατούν μυστικό για όλη τους τη ζωή ή το καταγγέλλουν μετά από πολλά χρόνια. 
  • Ο θύτης τις περισσότερες φορές είναι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης από το οικείο περιβάλλον του παιδιού. Μετά το περιστατικό, το παιδί νιώθει θυμό, φόβο, ενοχή, συναισθήματα που το εγκλωβίζουν σε μια «σιωπή».
  • Τα παιδιά αρχικά πρέπει να ενημερωθούν για τον «Κανόνα του Εσώρουχου», έναν απλό και κατανοητό κανόνα, που διδάσκει ότι κανείς δεν πρέπει να τα αγγίζει στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχό τους.
  • Τα παιδιά πρόσφυγες πρέπει να είναι εξίσου ενημερωμένα, ώστε να είναι ασφαλή. Για το λόγο αυτό, γίνονται ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων. 

Δείτε στο λίνκ την εκπομπή στον ALPHA 96.5:

facebook.com