«Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις» και επιδιώκει «ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο “τιμωρητικό”, αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό», «’εργαλείο του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας», με γνώμονα «την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», τονίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε ανακοίνωση της με την οποία εξηγεί γιατί επιλέγει το ”παρών” κι όχι την υπερψήφιση των προτεινόμενων διατάξεων για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
«Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.
Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα.
Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση», σημειώνεται αρχικά.
Ωστόσο «καταγγέλλουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών. Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις».
Παρεμβάσεις για το άρθρο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και τις γυναικοκτονίες
Εξάλλου, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ:
- λένε «όχι», στην «ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν “fake news” που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία»,
- ενώ ζητούν από την κυβέρνηση «να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά “κοινωνικής πανδημίας”».
«Σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση»
Καταλήγοντας, η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει: «Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.
Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που “λανσάρει” με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση.
Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης.
Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα».