«Χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο Χριστόφια στη Βουλή, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Όπως σημείωσε, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά «να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για έναν έντιμο συμβιβασμό χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία».

Στόχος, υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου, παραμένει «μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».

Επανέλαβε μάλιστα την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος και συμπλήρωσε ότι το Κυπριακό είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ανιδιοτελή πλήρη και καθημερινή στήριξη» της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε πως από τον γ.γ. του ΟΗΕ δεν έγινε καμία εισήγηση για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση.

Όπως είπε, αυτή ήταν εισήγηση του Ντερβίς Ερογλου και δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τον ίδιο ούτε από τον Μπαν Κι Μουν. «Ο γγ του ΟΗΕ δεν έχει σκοπό να προβεί σε επιδιαιτησία», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών έως σήμερα.

«Θέλουμε μια Κύπρο για τους Κυπρίους, ο γ.γ. επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής καθοδήγησης, δεν μπαίνει θέμα επιδιαιτησίας ούτε στενών χρονοδιαγραμμάτων», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις θέσεις που υποστηρίζει ο κ. Ερογλου και σε αυτές που είχαν συμφωνηθεί επί ηγεσίας Ταλάτ.