Αντιμέτωπη με τη δεύτερη μεγαλύτερη κρίση μετά τον κορονοϊό είναι η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία, Βόρεια Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην Βαρυμπόμπη, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για το σχεδιασμό για τις επόμενες μέρες που προβλέπεται ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Η νύχτα ήταν δραματική τόσο στην Εύβοια, όσο και στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και σε πολλά άλλα μέτωπα σε όλη την χώρα.
Γενική επιφυλακή γιατί ο καύσωνας δεν έχει περάσει
Δυστυχώς όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο καύσωνας δεν έχει περάσει και αναμένεται να είναι δύσκολη και η επόμενη εβδομάδα. Με τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος να έχουν ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα όριά τους, το τέλος δεν είναι ακόμα ορατό.
Η επιφυλακή παραμένει όχι μόνο για την Αττική και τις περιοχές που φλέγονται ακόμα αλλά και για όλη την επικράτεια. Ήδη η χώρα μας έχει δεχθεί βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενώ Κύπρος και Σουηδία βοηθούν και επιπλέον. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός κυρίως από τους πολίτες που πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Λέκκας: Οι πυρκαγιές συνδέονται με τον καύσωνα
Την πιο γλαφυρή αλλά και επιστημονική περιγραφή για τον εφιάλτη που ζούμε έκανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως είπε, ο καύσωνας δημιούργησε καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η απουσία της υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.
Μάλιστα για τις επόμενες ημέρες, που θα συνεχιστεί ο καύσωνας, σημείωσε πως: «μας περιμένει ένας εφιάλτης διαρκείας» και έκανε έκκληση στους κατοίκους κάθε περιοχής, να απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς σε υπαίθριους και προαύλιους χώρους των σπιτιών.
«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη, ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων φαίνεται πως η θερμοκρασία ανήλθε τους 600 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που είδαμε σε πολλές περιοχές. Αυτές οι κατασκευές που αναφλέγησαν πρόσφεραν σημαντικά ποσά καύσιμης ύλης στην πυρκαγιά», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η ευθύνη είναι ευθύνη όλων».
Σχέδιο εμπρησμών;
Υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμών άφησε με μια αποστροφή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην έκτακτη ενημέρωση που έγινε χθες, καθώς αναφερόμενος κυρίως στην Ηλεία είπε:
«Σήμερα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29».
Ήδη γίνονται έρευνες από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος (Δ.Α.Ε.Ε.).
Μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες
Κι ενώ ακόμα οι φωτιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και ο απολογισμός αναμένεται να είναι βαρύς, ήδη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.
Ο Δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 11:30, σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Αττικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας) αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής.
Επίσης, θα υπάρξει στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και επιδότηση ενοικίου.
Θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αποφάσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα εξεταστούν γρήγορα οι φάκελοι των δικαιούχων αποζημιώσεων και θα αποζημιωθούν γρηγορότερα από ότι στο παρελθόν.
Αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και για άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι οποίες δυστυχώς είναι αρκετές.