Η απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός,-ή» στην ονομασία τους, σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα προβλέπει ρητά η Συνθήκη της Λωζάνης που κάνει λόγο για αμιγώς θρησκευτική μειονότητα, προκαλεί την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Με ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας καλεί την να συμμορφωθεί όπως αναφέρει, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη «διατήρηση των ελευθεριών της τοπικής τουρκικής μειονότητας», κατηγορώντας τη χώρα μας πως «συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές για την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση, «η Τουρκική Ένωση Ξάνθης – η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης – απαγορεύτηκε το 1983 με δικαστική απόφαση επειδή είχε στο όνομά της τη λέξη τουρκική». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) όμως έκρινε ότι το δικαίωμα της οργάνωσης παραβιάστηκε από την Ελλάδα το 2008 και την καλεί να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της Ένωσης και ως αποτέλεσμα αυτού του νομικού αγώνα που διεξήγαγε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις. Τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί πλέον στην Ελλάδα, μετά από έναν 38χρονο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και της δημοκρατίας της τουρκικής ένωσης Ξάνθης».
Συνεχίζει μάλιστα επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές για την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καταδικάζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας, το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και καλούμε να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της».
Θυμίζουμε ότι η σχετική υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.