Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Logistics: Challenges and opportunities in a post Covid-19 world», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη μετά-Covid εποχή, τόνισε πως η πανδημία απλά επιτάχυνε τις εξελίξεις και την πορεία προς το μέλλον.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς στην εποχή μετά την πανδημία, τα κράτη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κομβικές προκλήσεις που θέτουν εμπρός μας οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. «Είναι αλήθεια ότι το τοπίο στον 21ο αιώνα είχε ήδη αρχίζει να αλλάζει αισθητά πολύ πριν από την Covid, σε όλα τα επίπεδα: από τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων έως τα εργασιακά περιβάλλοντα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς «το βασικό στοίχημα των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και των επιχειρήσεων στην εποχή που έρχεται, είναι η διαμόρφωση συνεργειών προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας σε βάσεις ανθεκτικότητας και διαρκούς ανάπτυξης. Η δόμηση καινοτόμων, ανταγωνιστικών και ανθεκτικών κοινωνιών περνά εν πολλοίς από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας».
«Η Ελλάδα το ξέρει. Το ήξερε πολύ πριν από την πανδημία. Κι αν κάποτε ήταν ουραγός, δεν είναι πια. Είναι άλλωστε φανερό», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι «η γενναία ψηφιακή μεταρρύθμιση που έχει προωθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποφέρει πλέον αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα».
Γεωργαντάς: Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει επενδύσεις από κολοσσούς
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι «στη χώρα μας βλέπουμε την πρωτοπορία από την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, τη δημοπρασία για το 5G και τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός έως την ψηφιοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού».
Μάλιστα, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ακόμη φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, με αξιοπιστία και σταθερότητα αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Και φαίνεται να γίνεται κατανοητό και από τους ξένους επενδυτές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και μεσούσης της πανδημίας η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft ή η VW».
Όσο για το ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να παίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι καθοριστικός στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, απλοποίησης και απλούστευσης των διαδικασιών, όπως η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων και η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, όπως ανέφερε ενδεικτικά.
«Στην εποχή μετά την πανδημία, καλούμαστε να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία και τη χώρα συνολικά, σε μια βάση ανθεκτικότητας και διαρκούς ανάπτυξης. Πρόκειται λοιπόν για ένα στόχο εθνικό. Και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το ισχυρότερο θεμέλιο για την επίτευξή του», είπε ακόμη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των έργων που ήδη αποτυπώνονται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τον χάρτη των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να απελευθερώσουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν το μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας».
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι «το κράτος δεν είναι εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα αλλά επιταχυντής. Κι όσο προχωράμε προς το μέλλον τόσο θα ενισχύεται αυτή η ιδιότητα».