Το εργασιακό νομοσχέδιο παρουσιάζει όχι μόνο πολιτικό αλλά και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον: Νομοθετούν κάποιοι, κυρίως μη εξαρτημένοι απ’ το μισθό τους για τους «εξαρτημένους απ’ το μισθό τους», όπως αποκαλεί ο κος Μητσοτάκης τους εργαζόμενους» επεσήμανε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.
Όπως τόνισε, «σήμερα, η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ε.Ε. Η εργασία, όταν υπάρχει, είναι κατά κανόνα επισφαλής, υποαμειβόμενη ή και αδήλωτη. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων: θυμίζω την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. Με αφορμή την πανδημία, απορρύθμισε κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις. Με το σημερινό νομοσχέδιο, όμως, πραγματικά ανεβαίνει επίπεδο. Θέλει να τελειώνει, όπως λέει, με την Μεταπολίτευση και την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Θέλει να αλλάξει το πρόσημο και να ξαναγράψει την ιστορία. Να διαγράψει ότι οι προοδευτικές κατακτήσεις, οι ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν προϊόν της Μεταπολίτευσης. Κι έτσι η Δεξιά επιχειρεί να καταλάβει κρίσιμο χώρο και να επανασυστηθεί στην κοινωνία».
Με το νέο νομοσχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη, πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, το σημερινό παράνομο 10ωρο-12ωρο, αύριο θα λέγεται «ελεύθερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απ’ τον εργαζόμενο, ο οποίος θα «επιβάλει» στον εργοδότη το ωράριό του για να ..πάει να μαζέψει τις ελιές του. Το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, απ’ τις πολλές μειώσεις και αναγκαστικές επιστροφές «κάτω απ’ το τραπέζι», θα πρέπει πια να λέγεται «δώρο στον εργοδότη. Το οκτάωρο θα έχει πια δέκα ώρες (που φυσικά δεν θα θεωρούνται, ούτε θα αμείβονται ως υπερεργασία/υπερωρία), Η εργασία θα λέγεται «απασχόληση» και οι άδειες χωρίς αποδοχές θα είναι αναγκαστικές».