Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ορίστηκε αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας με τίτλο «Καινοτομία στη Γαλάζια Οικονομία: αξιοποιώντας τη δυναμική των θαλασσών και των ωκεανών μας για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

Η Έκθεση αυτή θα αποτελέσει βάση για το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» το οποίο αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως.

Η στρατηγική της «γαλάζιας ανάπτυξης» έχει σαν στόχους

– Την εναρμονισμένη και στοχευμένη θαλάσσια πολιτική ,

– Τη στρατηγική για τις θαλάσσιες λεκάνες, όπως η Μεσόγειος και το Ιόνιο πέλαγος, και

– Την κοινή προσέγγιση για θέματα όπως η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση των διάφορων θαλάσσιων οργανισμών με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η «γαλάζια οικονομία», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης και να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τη μεσο-μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπεράκτια εξόρυξη ορυκτού πλούτου, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αλιεία, και οι θαλάσσιες μεταφορές.