Στη σημασία του ψηφιακού πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας με στόχο ένα ασφαλές καλοκαίρι, προκειμένου ο τουρισμός να ανοίξει τον κύκλο της ανάκαμψης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της βουλής.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε την εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε προς την υπέρβαση του κινδύνου και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοιο για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν τονωτική ένεση για την οικονομία μας».

Ελληνική πρωτοβουλία

Ο πρωθυπουργός υπενθύμιζε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτέλεσε μία τολμηρή πρωτοβουλία του ίδιου «γιατί πρώτοι το εισηγηθήκαμε τον Ιανουάριο αυτού του έτους» και τώρα «αποτελεί πρότυπο της Ευρώπης». Συνέχισε δε λέγοντας: «Η χώρα είχε σχέδιο και επέδειξε προνοητικότητα. Όταν βρεθήκαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχα επισημάνει στους ομολόγους μου, αυτό που φαινόταν μακρινό τότε, έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας για να γίνει πραγματικότητα τώρα. Αυτή τη φορά καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει σε δύο μήνες».

Στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα:

  • είμαστε από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test
  • χρησιμοποιήσαμε ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας

Πρώτη η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες θέσαμε στην Ε.Ε. την ανάγκη να υπάρχει οικονομική στήριξη και τελικά ήρθε το ταμείο Ανάκαμψης. Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Και αυτό αφορά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ψηφιακό επίπεδο.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία ισχυρή, στέρεη γέφυρα στην μετά covid εποχή.

Αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται σημαντικά. Είναι στενάχωρο ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία είναι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή, καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει έντονα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα. Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει την τεχνολογία και το χαμόγελο. Ειδική αναφορά αξίζει και στην εκστρατεία για την «Γαλάζια Ελευθερία», η οποία έρχεται να υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα των νησιών. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού και θα παρακαλούσα όλους, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα προνόμια

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό. Είναι ένα θαύμα της επιστήμης αυτό που έγινε με τα εμβόλια.

Ως προς την πειθώ για τον εμβολιασμό θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων στους οίκους ευγηρίας.

Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα θα διαδεχθεί τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμούς. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και η αφετηρία της θα είναι όταν όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Π.χ. ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επαγγελματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Προτιμώ το σωστό να επιβάλλεται από την ίδια την κοινωνία και όχι να επιβάλλεται.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παράλληλα προκηρύξεις για:

  • 600 μόνιμες θέσεις γιατρών
  • 4900 θέσεις πρωτίστως νοσηλευτών το Σεπτέμβρη
  • Περίπου 2 δισ. ευρώ προορίζονται στην υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ

Όπως είπε: «Κλειδί για τον τουρισμό είναι το πιστοποιητικό κορονοϊού που θα κινητοποιήσει πολλούς κρίκους στην αγορά και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο υγειονομικά αλλά ως μια δράση με οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα».