Η Τουρκία έχει δείξει πολλές φορές μέχρι και σήμερα ότι ακολουθεί την επονομαζόμενη «διπλωματία της οθόνης» προπαγανδίζοντας τις θέσεις της μέσω της δημιουργίας σειρών ή ταινιών.

Αυτή τη φορά η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας ετοιμάζεται να γυρίσει σε ταινία τη ζωή του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε ιδρύσει το μειονοτικό κόμμα της Θράκης υπό τον τίτλο «Εμπιστοσύνη» και είχε καταφέρει το Ιούνιο του 1989 να εισέλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτι που είχε πράξει επίσης και στις εκλογές του Νοεμβρίου του ιδίου έτους αλλά και του Απριλίου 1990.

Αποτελούσε τη σημαντικότερη πολιτική μορφή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά θρύλου στη θρησκευτική κοινότητα της περιοχής μετά το τροχαίο δυστύχημα που έχασε τη ζωή του, τον Ιούλιο του 1995, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κομοτηνής.

Ο διευθυντής της τουρκικής τηλεόρασης που θα παραγάγει την ταινία, κάνει λόγο για έναν «ηγέτη που εναντιώθηκε στην καταπιεστική πολιτική της Ελλάδας» και αναμένεται να διαπιστωθεί τώρα στην πράξη ο βαθμός της προπαγάνδας που θα εμπεριέχει η ταινία.  

Θυμίζουμε ότι ο Σαδίκ ως υποψήφιος βουλευτής είχε καταδικαστεί κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου 1989 για διατάραξη κοινής ειρήνης καθώς δημοσίευε στην τοπική εφημερίδα του Guven διακηρύξεις, υποστηρίζοντας ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι «τουρκική».

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης χωρίς αναστολή και οδηγήθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε ωστόσο περίπου δύο μήνες στο κελί, καθώς στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενος τον ευνοϊκό, εκείνη την εποχή, για τα μικρά κόμματα εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής (χωρίς το πλαφόν του 3% που θα έπρεπε να πάρει σε όλη την Επικράτεια ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή), ο συνδυασμός που ηγείτο κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 μόνο στο νομό Ροδόπης, λαμβάνοντας 25.099 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 32,67% στον νομό και εξελέγη βουλευτής. Στις επόμενες εκλογές του Νοεμβρίου 1989, ενώ ο συνδυασμός κατέβηκε κανονικά, ο ίδιος ο προτίμησε να μην είναι υποψήφιος και έτσι εξελέγη ο ομόθρησκός του Ισμαήλ Μολλά Ροδοπλού.

Στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου 1990, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα και ξαναμπήκε στη Βουλή, καθώς το κόμμα «Εμπιστοσύνη» έλαβε 35,31% στο νομό Ροδόπης. Κατά πολλούς η επανείσοδός του στο Κοινοβούλιο ήταν και ο λόγος της θέσπισης του 3% ως πλαφόν που θα πρέπει να παίρνει πανελλαδικά ένα κόμμα, προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή. Για την ιστορία τέλος να σημειώσουμε ότι στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ.