Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα.
Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.
Το απόγευμα στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα.
Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Παράλληλα, μήνυμα στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ έστειλαν οι αντίπαλοι για την προεδρία του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, στο οποίο επισημαίνουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία θα τερματίσει την κρίση που προέκυψε εξαιτίας του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε ένα μήνυμα από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία στο οποίο αναφέρουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία και, αν αυτό υλοποιηθεί, θα το χαιρετίσουμε θερμά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουαλία.
«Το Αφγανιστάν αξίζει μια γρήγορη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα γίνει δεκτό από τον αφγανικό λαό», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Αμπντάλα, οι δύο αντίπαλοι ανακοίνωσαν στον ΝΑΤΟ ότι είναι δεσμευμένοι να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο Μαχμούντ Σαϊάκαλ επικαλέστηκε μια κοινή ανακοίνωση του Γάνι και του Αμπντάλα στην οποία αναφέρεται: «Πιστεύουμε σε ένα πολιτικό όραμα στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι, θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα τιμήσουμε τη συμμετοχή του λαού μας στην εκλογική διαδικασία».
Το ΝΑΤΟ αναμένει τον διορισμό του νέου προέδρου του Αφγανιστάν για να υπογράψει μια συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας του με τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό η Βορειοατλαντική Συμμαχία να αναγκαστεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τη χώρα φέτος.