Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» μετά και την απόφαση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca αποκλειστικά στους πολίτες 60 έως 64 ετών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, θα «τρέχουν» παράλληλα δύο «στεγανοποιημένα» μεταξύ τους συστήματα εμβολιασμών με τη μια ομάδα εμβολιαστικών κέντρων να χορηγεί αποκλειστικά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, και την άλλη όλα τα άλλα εμβόλια, αναλόγως της ηλικιακής ομάδας.  

Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση διαφορετικών εμβολίων, καθώς έχει γίνει αναπροσαρμογή σε σχέση με τον ηλικιακό σχεδιασμό.  Στο πλαίσιο αυτό, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αύριο, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία, καθώς αναμένονται σε πρώτη φάση περίπου 400.000 δόσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 χρονών είναι 145.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Το προσεχές 10ήμερο εκτιμάται  ότι θα ξεκινήσει και ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων.

Εν τω μεταξύ, στην χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 400.038 εμβολιασμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης πλατφόρμας, εκ των οποίων 170.956 έχουν διενεργηθεί στην Αττική,  67.851 στην Κεντρική Μακεδονία, 21.562 στη Θεσσαλία, 17.887 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8.908 στη Δυτική Μακεδονία, 16.929 στην Πελοπόννησο και 25.470 στην Κρήτη.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Σημειώνεται ότι, η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών –παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες. Ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς η «παράλληλη» γραμμή θα αφορά ανθρώπους που κινούνται, εργάζονται και κυκλοφορούν περισσότερο.

Κανονικά ο εμβολιασμός των ενστόλων

 Για τον εμβολιασμό του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίστηκε συγκεκριμένη διαδικασία μέσω Λίστας Αναμονής (WAITING LIST), προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, καθώς όλα τα αδιάθετα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει προσέλευση ιδιωτών σε προγραμματισμένα ραντεβού, διατίθενται στο ένστολο προσωπικό της χώρας. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με πίνακες του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί, με προτεραιότητα στο μάχιμο προσωπικό και κριτήριο την ηλικία. Η διαδικασία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 7.311 μάχιμοι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Σταθερά σε προτεραιότητα ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Επισημαίνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι υγειονομικοί παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αντίστροφη μέτρηση για τα mega εμβολιαστικά κέντρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, τριών στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν έως και 20.000 πολίτες ημερησίως. Στην Αττική οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί είναι το γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου καθώς και οι εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι και στη συμπρωτεύουσα στον χώρο της ΔΕΘ.

Στα μέσα Φεβρουαρίου τα δύο πρώτα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δύο πρώτα mega εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους – Helexpo στο Μαρούσι και ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη – περί τα μέσα Φεβρουαρίου και σταδιακά ο σχεδιασμός θα εξελίσσεται έτσι ώστε έως τα μέσα Μαρτίου και τα τέσσερα να μπορούν να αγγίξουν το maximum των δυνατοτήτων τους. Η λειτουργία των χώρων αυτών θα ξεκινά στις 8 το πρωί και θα λήγει στις 8 το βράδυ, με τους γιατρούς να εμβολιάζουν σε δύο βάρδιες, ενώ στο απαιτητικό αυτό εγχείρημα αναμένεται να συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός με τη συμμετοχή στη διαδικασία των γιατρών των Ενόπλων Δυνάμεων.