Πέραν των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών εκλογών, τον τελευταίο χρόνο η ελληνική κοινωνία έχει γίνει άνω-κάτω, τα κόμματα είναι σε κρίση και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν καταγράψει μεγάλες αποτυχίες στην πρόβλεψη προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι αντιφάσεις και οι γκρίζες ζώνες είναι τόσες πολλές που καθιστούν ανοιχτό το στοίχημα που έχει βάλει ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ήττα και ισοπαλία σημαίνουν πρόωρες γενικές εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει συνέχιση της κυβερνητικής θητείας με μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, στην άμυνα και την Αγροτική Τράπεζα (για να εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απαιτείται η μείωση του κόστους κατά 30%).
Με το 2011 να αναμένεται καυτό και το 2010 να έχει στιγματιστεί από τη στροφή του Κινήματος σε περιοριστικές πολιτικές, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός αισθάνεται πως έχει ανάγκη από νομιμοποίηση.
Αλλιώς, ξέρει ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο η κυβέρνησή του μπορεί να χτυπηθεί από το σύνδρομο του… αιφνίδιου θανάτου!
Το ερώτημα το οποίο εντέχνως από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αφήσει αναπάντητο είναι το τι θεωρούν νίκη. Νίκη είναι στο άθροισμα των περιφερειών την πρώτη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Ν.Δ. τουλάχιστον με 5% και στα μεμονωμένα αποτελέσματα να έχει κερδίσει 3 περιφέρειες και να έχει το προβάδισμα σε άλλες 5.
Νίκη θα θεωρηθούν, επίσης, και τυχόν καλά αποτελέσματα σε δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη που είναι στα χέρια της Ν.Δ. για δεκαετίες.
Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με το Έθνος, «νίκη θα θεωρηθεί το αποτέλεσμα που θα υποχρεώσει όλα τα μέσα ενημέρωσης να πουν ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός με τη διακαναλική έτυχε θετικής απάντησης από τους πολίτες».
Στην Ιπποκράτους δηλώνουν αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως έχουν το νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ότι έχουν το προβάδισμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα και ότι δίνουν μάχη σώμα με σώμα στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία.
Τις τελευταίες ημέρες είναι αισιόδοξοι ακόμη και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ανοιχτό είναι το αποτέλεσμα στα Ιόνια. Και στην περιφέρεια Αττικής, ο Γ. Σγουρός έχει πάρει κεφάλι, παρά την επιρροή που διατηρεί ο Γ. Δημαράς.
Είναι προφανές πως εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το τελευταίο που θα μπορεί να γίνει είναι να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές.
Το τοπίο, όμως, είναι ρευστό και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Τα αποτελέσματα από θετικά είναι πολύ εύκολο να γυρίσουν σε αρνητικά ή ισοπαλίες. Αν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι οριακό, ο Γ. Παπανδρέου θα προκηρύξει αμέσως εκλογές για τις 5 Δεκεμβρίου.
Δεν θα περιμένει τη δεύτερη Κυριακή, η οποία θα διεξαχθεί κανονικά, προκειμένου να εκλεγούν δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες. Από το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, όμως, η χώρα θα είναι επισήμως σε προεκλογική περίοδο με κεντρικό θέμα το μνημόνιο και τα σχέδια των κομμάτων για έξοδο από την κρίση.
Ως προς την περιγραφή της κατάστασης που θα χαρακτηριστεί ισοπαλία, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν ότι ισοπαλία θεωρούν κάθε διαφορά μικρότερη του 4% και τη μετάθεση όλων των αναμετρήσεων στις περιφέρειες τη δεύτερη Κυριακή.
«Η ήττα θα κάνει τη νύχτα μέρα»! Με αυτή τη φράση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά του να στήσει κάλπες αμέσως μόλις γίνει αντιληπτό ότι το δίλημμα των εκλογών απορρίφθηκε από τον λαό.
«Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Σαμαράς να πει πως θα μηδενίσει το έλλειμμα σε έναν χρόνο και η Αριστερά να δείξει τον άλλο δρόμο», προσθέτουν, «ώστε οι πολίτες να λάβουν και αυτοί με τη σειρά τους τις οριστικές τους αποφάσεις». Και πάλι ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου δίνει την 5η Δεκεμβρίου, ώστε να μη διαταραχθεί η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Ως προς τις αντενδείξεις των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι είναι λιγότερες από όσες θα έχει η παράταση του κυβερνητικού βίου σε καθεστώς αμφισβήτησης. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στους συνομιλητές του βέβαιος πως «όταν τα θέματα εξηγηθούν στους πολίτες, αυτοί και πάλι θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ». Δεν δείχνει να συμμερίζεται φόβους ακυβερνησίας.
«Στη χειρότερη περίπτωση οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημειώνει. Ο ίδιος, όμως, δείχνει να έχει πειστεί πως οι κάλπες θα τον βγάλουν ισχυρό. Οτι θα έχει ξανά την αυτοδυναμία και αυτή τη φορά την έγκριση για τη συγκεκριμένη πολιτική που εφάρμοσε το 2010 και όσα θα ακολουθήσουν το 2011. Συν ένα καθαρό τοπίο, απαλλαγμένο από εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι το 2014.
Μιλώντας με νέους μέσω του Διαδικτύου χθες το μεσημέρι, αλλά και στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Σπόρτινγκ το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής. Υποσχέθηκε στους πολίτες ότι το 2012 θα είναι έτος ανάπτυξης. Ετος επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική ομαλότητα. Δεσμεύτηκε ακόμη για θέσεις εργασίας, νέο κοινωνικό κράτος και απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά. Ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει σύντομα ένα νέο αποτελεσματικό κράτος, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα την αποκέντρωση μέσω του «Καλλικράτη».