«Στην Ελιά θα επιχειρήσουμε να γράψουμε την καινούργια σελίδα. Αυτή η σελίδα είναι μεταμνημονιακή, δεν είναι αντιμνημονιακή», τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Πιστεύω ότι ως Ελιά, ως ΠΑΣΟΚ, γράφουμε τη μεταμνημονιακή σελίδα, η οποία δεν σημαίνει αθέτηση υποχρεώσεων, σκίσιμο μνημονίου και όλα αυτά τα ευφυή, σημαίνει διαπραγμάτευση και μεταβολή σε ορισμένες περιπτώσεις του επιπέδου της διαπραγμάτευσης», διευκρινίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Αποφασίσαμε το συντονιστικό της Ελιάς να πάρει στις πλάτες του τη συζήτηση με το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, και ανένταχτες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Θα προτείνουμε το ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά και τον πολιτικό χώρο που εκφράζω, τη Νέα Ελλάδα, έχουμε σαφή και εκφρασμένη τη βούλησή μας να βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι όποιος θέτει ζήτημα ηγεσίας σήμερα, κάνει κακό. Επειδή η κρίση μάς τα έμαθε και οι συγκρούσεις μάς το δίδαξαν, δεν υπάρχει χώρος για αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Θα είμαστε, ως Νέα Ελλάδα, ως Ελιά, ως ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι και το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι να διαιρεθούμε. Τώρα είμαστε στη φάση της πρόσθεσης και ελπίζω να μπούμε στη φάση του πολλαπλασιασμού… Στόχος μας, που θα τον επιτύχουμε, είναι η Ελιά να έχει διψήφιο ποσοστό και να είναι τρίτο κόμμα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ελιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο»… «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όποιον από την Κεντροαριστερά τολμά να μιλήσει θετικά γι αυτόν, τον καθυβρίζει, τον ταπεινώνει, τον εξευτελίζει. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Κανένα. Δεν υπάρχει συζήτηση πρώτα απ΄όλα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στα βάρη και δεύτερον γιατί δεν τη θέλουν. Είναι αναξιοπρεπές για ένα στέλεχος της Κεντροαριστεράς να προσκαλεί σε συζήτηση κάποιον, που σε εξευτελίζει. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για εμάς».
Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή «αρκεί να έχουμε πετύχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στη μεγάλη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Αν αυτό πάει καλά, και τα άλλα, αν όχι όλα, τα μισά, πάνε καλά, αν, αυτό που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς, συμψηφισμός ΦΠΑ, γίνει πράξη, το όρισε για τον Σεπτέμβριο… Μας ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος ότι από τις χώρες της ΕΕ το κράτος μας κοστίζει λίγα και είμαστε στις πέντε φτηνότερες χώρες επ΄αυτού. Όταν έχεις κάνει τέτοια βήματα, δικαιούσαι να πεις ότι αυτό το σημείο για τις επόμενες 5.000 απολύσεις το βλέπω αλλιώς, να μη γίνουν οι 5.000 απολύσεις. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ».
Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει: «Πάνω από το 95% των βιβλίων θα είναι από αυτόν τον μήνα στα σχολεία. Θα υπάρχουν κάποιες αδυναμίες σε ορισμένα ειδικά μαθήματα των ειδικών σχολείων, όπου εκεί θα πάμε λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα».
Σε ό,τι δε αφορά τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ τονίζει ότι θα υπάρχει αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής, χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση οι υποψήφιοι φοιτητές που είναι παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.
«Θα ισχύει το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ κατ΄άτομο στην οικογένεια και όχι ως κόφτης στα υπόλοιπα κριτήρια που ενέκρινε η Βουλή, αλλά ως επιπρόσθετο στοιχείο της οικονομικής δυσκολίας. Άρα μιλάμε για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ορφανά παιδιά, παιδιά γονέων με βαριές ασθένειες, παιδιά από οικογένεια με παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη συν τα οικονομικά κριτήρια» λέει.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ο κ. Λοβέρδος τονίζει: «Είναι αρνητικές. Τα πανεπιστήμια δεν είχαν υπόψιν τη ρύθμιση του Μαΐου και θεώρησαν ότι όλα αυτά είναι για να γίνουν. Τα πανεπιστήμια λένε ότι δεν το αντέχουν. Τους είπαμε ότι η κρίση μάς οδηγεί εκεί. Επειδή στη Βουλή θα φέρουμε αυτές τις μικρές βελτιώσεις, ενημερώνω, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους βουλευτές ότι έχουν και περιφερειακά πανεπιστήμια στις έδρες τους. Δεν πρέπει να τα ερημώσουμε».
Σχετικά με το θέμα των διοικητικών, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι το θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες, διευκρινίζοντας: «Θεωρώ αδικαιολόγητη την απόφαση μερίδας των διοικητικών του Πολυτεχνείου να κλείσει το ίδρυμα και να χαθεί το εξάμηνο. Μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων θέλω να τους περάσω το μήνυμα: την Παρασκευή υπάρχει αξιολογητής. Του έχουμε δώσει προθεσμία ενός μηνός να αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων, που έχουν προβλήματα με τις διαθεσιμότητες. Θα του πούμε την Παρασκευή να ξεκινήσει από το ΕΜΠ και την άλλη εβδομάδα να μην υπάρχει ζήτημα που να εκκρεμεί στο Πολυτεχνείο. Δεν ξέρω τι θα πει ο αξιολογητής, αλλά πάντως θα έχει κάνει την αξιολόγησή του. Συνεπώς, θεωρώ αδικαιολόγητη την πολύ αυταρχική ενέργεια να κλείνεις ένα ίδρυμα, όχι να σταματάς απλώς τις εξετάσεις, που μπορεί να γίνουν 15 ημέρες μετά. Αλλά να σταματάς το εξάμηνο. Και η απώλεια εξαμήνου σημαίνει μια αστάθεια στο ίδρυμα για πάνω από τρία -τέσσερα χρόνια.