Η Ελλάδα δεν υπήρξε μόνο υποστηρικτής, αλλά είχε και την πρωτοβουλία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια, επισήμανε από το Βουκουρέστι ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας στην υπουργική συνάντηση της Διαδικασίας Συνεργασίας Νότιο-ανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Όπως είπε ο κ. Κούρκουλας, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων παρέμεινε προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη και για το γεγονός ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία έγινε στο χρονικό αυτό διάστημα. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για να παραμείνει το ενδιαφέρον της Ε.Ε. στην περιοχή μας και για να προσφέρει μία πιο χειροπιαστή ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα θεωρεί ζωτικής σημασίας να παραμείνει και να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα «αυστηρά, αλλά και δίκαια», όπως τα χαρακτήρισε, κριτήρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες, καθώς επίσης και εκείνες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, θα πρέπει να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. “Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και η δέσμευση στην εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούρκουλας αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά ζητήματα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την ανάκαμψη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες, αλλά και στα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας.