Να ανασταλεί αμέσως η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία από τη Γερμανία, ζητούν 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές, με κοινή τους επιστολή προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, και της συναδέλφού της, του κόμματος των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν.
Την επιστολή υπογράφουν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και απεστάλη λόγω της εν εξελίξει συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Οι 53 ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής και τη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου οδήγησαν σε κλιμάκωση μιας συνεχούς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούμεθα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».
Επιπλέον, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «’να εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία’, εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, σημειώνεται ότι «τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά, παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία».
Η επιστολή σε ανεπίσημη μετάφραση όπως τη δημοσίευσε το ΑΠΕ
«Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε, Angela Merkel
Υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως Έλληνες και Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών της καθώς και όλων των συναφών υπηρεσιών συντήρησης. Η έκκλησή μας συνάδει με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την εξαγωγή όπλων: εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ (παράγραφος 17) το οποίο:
Καλεί τον Αντιπρόεδρο και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, για όσο διάστημα η Τουρκία συνεχίζει τις τρέχουσες παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιβαίνουν στην κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ( ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου) και στο διεθνές δίκαιο, και δεν συμμετέχει σε διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, να προωθήσει στο Συμβούλιο πρωτοβουλία ώστε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγών όπλων στην Τουρκία σύμφωνα με την κοινή θέση.
Οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου οδήγησαν σε κλιμάκωση μιας συνεχούς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούμεθα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση.
Επομένως, καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να αναστείλει, σε σχέση με την Τουρκία, την εξαγωγή υποβρυχίων, των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών της, καθώς και τη σχετική συντήρηση – που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογείται στην Τουρκία.
Με εκτίμηση».
Και ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπέρ της διακοπής των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας (ΚΟ) του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητά από τη Γερμανία και τη Γαλλία επανεξέταση του θέματος των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.
«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείουν τη δυνατότητα αναστολής των ήδη συμφωνημένων παραδόσεων όπλων στην Τουρκία. Τα παιχνιδάκια με τις προκλήσεις του προέδρου Ερντογάν πρέπει να τελειώνουν», δήλωσε ο Βέμπερ στην εφημερίδα «Bild» (έκδοση Πέμπτης).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός ανανέωσε το αίτημά του για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα και την Παρασκευή.
Ο Βαυαρός πολιτικός κάλεσε επίσης τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια σε αυτή τη Σύνοδο κορυφής για να εξαλειφθούν πολλά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στην ΕΕ: «Η έκκλησή μου προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι: γεφυρώστε τις διαφορές στα μεγάλα ζητήματα και βρείτε έναν τρόπο να συμφωνήσετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί και δεν μπορεί να περιμένει πάντοτε εκείνους που μπλοκάρουν, για παράδειγμα, την βοήθεια δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου. Διαφορετικά διακυβεύεται το μέλλον μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας.
Αυστρία: Η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αποτελεί πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την πάγια θέση του ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας, επανέλαβε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, πριν τη σημερινή και αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως παρατήρησε ο καγκελάριος, μπορεί κατ’ επανάληψη να έχει υπάρξει απειλή επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεδομένου, όμως, ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αυτές αποτελούν πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι η Αυστρία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας όπως και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό είναι, πως μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει ότι σε αυτή είχε γίνει «η σαφής διαπίστωση πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις κατά της Τουρκίας». Είχε δηλώσει επίσης «χαρούμενος» για το γεγονός ότι και εκείνες οι χώρες, οι οποίες παραδοσιακά δείχνουν πολλή κατανόηση για την Τουρκία, αναγνωρίζουν σαφώς ότι «η Τουρκία αφήνει την μία πρόκληση να ακολουθήσει την άλλη». Παραμονές εκείνης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζοντας τόσο την εκ νέου αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το άνοιγμα από την Τουρκία της παραλίας στα Βαρώσια της Κύπρου, είχε προειδοποιήσει με κάθε σαφήνεια την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η αποστολή του ερευνητικού σκάφους δείχνει «για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ, και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας».
«Επίσης και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια στην Κύπρο αποτελεί σαφή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκαλεί μόνον περαιτέρω δυσπιστία και υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνική λύση για την Κύπρο”, είχε επισημάνει ο ίδιος στις δηλώσεις του. Και σε εκείνες τις δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας ζητούσε, για μία ακόμη φορά – όπως επανειλημμένα στο παρελθόν – την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και τόνιζε ότι “η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».